Έρχονται οι Έλληνες δασοκομάντος – Εκπαίδευση στις ΗΠΑ για τους αξιωματικούς που θα τους αναλάβουν


Επίλεκτο Σώμα 500 δασοκομάντο δημιουργεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι εκπαιδευτές θα πάρουν τα κατάλληλα εφόδια σε ταξίδι στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Newsbomb.gr για συνέχισε της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στη χώρα, κρίθηκε επιβεβλημένη η αλλαγή στρατηγικής της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με τα συστήματα πρόληψης, πυρόσβεσης αλλά κυρίως πάνω στο θέμα της Κλιματικής Κρίσης που είναι πια πραγματικότητα για όλο τον πλανήτη. Η σύσταση του νέου υπουργείου φέρνει καινοτομίες και στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο θα αποκτήσει τους πρώτους επίλεκτους δασοκομάντος με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Οι Έλληνες δασοκομάντος αναμένεται να είναι 500 και να διαμοιραστούν σε αρκετές περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκονται παντού σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η εκπαίδευσή τους θα γίνει από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι οποίοι θα μεταβούν στις ΗΠΑ για τα σχετικά σεμινάρια, πριν αναλάβουν να «χτίσουν» το νέο Σώμα που από το καλοκαίρι του 2022 θα ριχτεί στη μάχη με τις πυρκαγιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει όσα είχε αποκαλύψει το Newsbomb.gr τον Σεπτέμβριο, σε μια ανάλυση για το ποια ήταν η βοήθεια των ΗΠΑ στις πυρκαγιές του Αυγούστου στη χώρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συντονίζονται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση των συνθηκών επί τόπου και την πιθανή ανάγκη για πρόσθετη υποστήριξη», είχε αναφέρει εκπρόσωπος της US Forest Service στο Newsbomb.gr για το θέμα, αφήνοντας ορθάνοικτη την πόρτα για περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών σε αυτό τον τομέα, γεγονός που επιβεβαιώνεται πλήρως.

Πώς θα λειτουργεί η ομάδα των δασοκομάντος

Η ομάδα των δασοκομάντος, την οποία «τρέχει» κυρίως ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, θα λειτουργεί πάνω στα αμερικανικά πρότυπα αντιμετώπισης πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό, σε πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Σπύρου Γεωργίου, αποφασίστηκε η εκπαίδευση ενός κλιμακίου αξιωματικών του ΠΣ στις ΗΠΑ, οι οποίοι στην συνέχεια θα εκπαιδεύσουν στην Ελλάδα αρχικά 50 δασοπυροσβέστες, ενώ και ειδικοί εκπαιδευτές Αμερικανοί θα έλθουν στην χώρα μας για τον ίδιο σκοπό.

Οι δασοκομάντος θα εγκατασταθούν σε 6 περιοχές της Ελλάδας, (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λαμία, Κρήτη), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ευθύνη τους θα είναι μόνο εκεί, αλλά θα μεταφέρονται όπου χρειάζονται. Το έργο τους θα είναι «προκατασταλτικό» και με ειδικά καθήκοντα, και θα πηγαίνουν εκεί που πρέπει και με τα μέσα που θα διαθέτουν, τα οποία θα είναι οπτικά, κατασβεστικά, drones για την εποπτεία και άλλος υπερσύγχρονος εξοπλισμός. Επίσης, θα έχουν και την ευθύνη αντιμετώπισης της πυρκαγιάς με πυρκαγιά (αντιπύρ), τεχνογνωσία που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο – κάτι που επιθυμεί η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι δασοκομάντος επί της ουσίας θα λειτουργούν ως προπομποί των υπολοίπων δυνάμεων, θα προχωρούν σε καθαρισμούς μπροστά από την φωτιά, ή θα πέφτουν και με αλεξίπτωτα πίσω από την πυρκαγιά, για να δημιουργούν ζώνες και να διεκπεραιώνουν δύσκολες αποστολές.

Η πρόταση για το κοινό Ευρωπαϊκό Σώμα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών

Το σχέδιο του υπουργείου είναι το καλοκαίρι να είναι διαθέσιμοι οι δασοκομάντος στο σύνολο τους, αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Θα ονομάζονται «Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων», που θα αποτελούνται συνολικά από 60 επιστήμονες δασολόγους και δασοπόνους και 440 πυροσβέστες πολλαπλών επιχειρησιακών καθηκόντων. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν είναι πολύ εύκολο, καθώς απαιτείται πολύ ειδική και καλή εκπαίδευση, προωθήθηκε από τον κ. Στυλιανίδη το σχέδιο για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Σώματος δασοκομάντος, που θα μετακινείται από χώρα σε χώρα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Η δημιουργία αυτού του Σώματος αντιμετωπίστηκε θετικά από όλους τους Ευρωπαίους, μετά την πρόσφατη εμπειρία από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού στη χώρα μας, και τον άψογο τρόπο που λειτούργησε η βοήθεια πού έφτασε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και το έργο που παρείχε, παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από πολλές χώρες και με διαφορετική φιλοσοφία ή εμπειρία στην δασοπυρόσβεση.

Με βάση αυτό το «πείραμα» και τα δεδομένα, αποφασίστηκε να εγκατασταθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα μια κοινή ευρωπαϊκή ομάδα δασοπυροσβεστών, τόσο από τις χώρες του Νότου όσο και απ’ την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Το σκεπτικό είναι ότι «δεν μπορεί κανείς μόνος του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», γι’ αυτό και θεωρείται καθοριστική η μόνιμη ευρωπαϊκή συνεργασία και η δημιουργία μιας ομάδας που θα είναι διαρκώς σε ετοιμότητα και θα μεταβαίνει άμεσα όπου χρειάζεται, χωρίς την χρονοβόρα διαδικασία της υποβολής αιτήματος βοήθειας και την γραφειοκρατία που την συνοδεύει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Πολιτικής Προστασίας, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και οι Αμερικανοί, ιδιαίτερα μάλιστα για την σύσταση υπουργείου που συνδυάζει την διαχείριση με την κλιματική κρίση – γι’ αυτό και ενέταξαν στον 3ο γύρο του πολιτικού διαλόγου με την Ελλάδα την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν ζητήσει ενημέρωση από την χώρα μας σε συγκεκριμένους τομείς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ