Καμπανάκι για τα παιδιά: Μεταδίδουν όπως και οι ενήλικοι – Αποτελούν «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων του covid19


Έκκληση να εμβολιαστούν τα παιδιά απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική εβομαδιαία ενήμερωση. Μελέτη που έγινε σε μεγάλο νοσοκομείο, στο Massachusetts στην Αμερική, κατέδειξε:

  • Πρώτον ότι ο ιός που βρίσκεται στις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά και εφήβους, είναι ζωντανός ιός.
  • Δεύτερον το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι ανεξάρτητο της ηλικίας των παιδιών, είναι ανεξάρτητο της φάσης της λοίμωξης τους. Δηλαδή, αν νοσούν, βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι ασυμπτωματικά.

Αυτό το γεγονός – σημείωσε – υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν. Και επιπλέον ότι αποτελούν ένα «ρεζερβουάρ» που διευκολύνει, ευνοεί τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων.

Εμβολιασμός ατόμων που νόσησαν

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό φαίνεται ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία που προσφέρει η φυσική νόσηση. Ίσως, εξήγησε, διότι αναπτύσσεται ένα ευρύτερο φάσμα αντισωμάτων που αντιμετωπίζει και μεταλλάξεις του ιού αλλά ακόμη και άλλους τύπους κορoνοϊού.

​Στοιχεία από το CDC καταδεικνύουν πως άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,5 περίπου φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, επαναλοίμωξης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες.

Τρίτη δόση

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στη χορήγηση τρίτης δόσης, της αναμνηστικής. Όπως είπε, προσφέρει αυξημένη προστασία σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα.

Επιπλόεν, σε αναμονή για την αξιολόγηση από το CDC, βρίσκεται το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. ​Η θετική γνωμοδότηση που έχει γίνει συστήνει την χορήγηση δεύτερης δόσης μετά από την πάροδο δυο μηνών από την πρώτη δόση και σε ηλικίες άνω των 18 ετών.

​Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, με την δεύτερη δόση αγγίζει το 90%.

Εμβολιασμοί

Στην πορεία των εμβολιασμών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς.

Περισσότερα από 6.540.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Αντιστοιχεί σε ποσοστό 62,3% του γενικού πληθυσμού και 71,8% του ενήλικου πληθυσμού.

​Ο μέσος όρος στην ΕΈ, είναι 68,2% του γενικού πληθυσμού και 79,2% του ενήλικου πληθυσμού.

​Περισσότερα από 6.300.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% επί του γενικού πληθυσμού, και 69,4% επί του ενήλικου πληθυσμού.

​Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΈ είναι 64,2% επί του γενικού πληθυσμού και 73,9% επί του ενήλικου πληθυσμού.

​Τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Όσον αφορά την 3η δόση, μέχρι στιγμής έχουνε εμβολιαστεί 206.000 πολίτες. Άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

​Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάκοιτων έχουν υποβληθεί 13.000 αιτήσεις για εμβολιασμό. Και ήδη έχουν εμβολιαστεί 11.000 πολίτες κατά κύριο λόγο από τις Κινητές Μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ