ΙΑΕΑ: Η συμφωνία Aukus θα ενισχύσει τα σχέδια κι άλλων χωρών για την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων


Η συμφωνία Aukus δημιουργεί προηγούμενο στην κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, τονίζοντας οτι κι άλλες χώρες εκτός της Αυστραλίας βιάζονται να απoκτήσουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ προειδοποιεί ότι και άλλα κράτη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστραλίας και να επιδιώξουν την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) -κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον- δήλωσε ότι ανέθεσε σε ειδική ομάδα να εξετάσει την ασφάλεια και τις νομικές επιπτώσεις της συμφωνίας Aukus που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.

Βάσει της τριμερούς συμφωνίας που προκάλεσε παγκόσμιες αναταράξεις, οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα βοηθήσουν την Αυστραλία να δημιουργήσει ένα στόλο πυρηνικών υποβρυχίων. Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα είναι η πρώτη φορά που ένα μη πυρηνικό κράτος αποκτά πυρηνικά υποβρύχια.

Η «γκρίζα ζώνη» της Συνθήκης

Αντικατοπτρίζει μια «γκρίζα ζώνη» της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών του 1968, η οποία επιτρέπει την απομάκρυνση σχάσιμου υλικού από τις διασφαλίσεις της ΙΑΕΑ για τέτοιους σκοπούς.

Οι διαδικασίες με τις οποίες ο οργανισμός θα διασφαλίζει ότι το καύσιμο, που αφαιρείται από την εποπτεία της υπηρεσίας, δεν χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες συμφωνίες για να διασφαλίσουμε ότι τα υλικά που λαμβάνουν οι χώρες και όλες οι σχετικές διαδικασίες γίνονται βάσει των κανονισμών ασφαλείας», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

«Πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη συμφωνία με την ΙΑΕΑ», είπε ο Γκρόσι, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί» ότι κι άλλες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το προηγούμενο της συμφωνίας Aukus για να ακολουθήσουν τα δικά τους σχέδια για πυρηνικά υποβρύχια.

Ο Καναδάς και η Νότια Κορέα φιλοδοξούν να κατασκευάσουν πυρηνικά υποβρύχια, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στο νερό περισσότερο και είναι πιο αθόρυβα από τα συμβατικά. Η Βραζιλία έχει επίσης στα σκαριά ένα ανάλογο σχέδιο.

Το Ιράν και τα πυρηνικά του σχέδια

Το Ιράν ενημέρωσε την ΙΑΕΑ το 2018 για την πρόθεσή του να ξεκινήσει ναυτικό πρόγραμμα πυρηνικής πρόωσης. Σε μια επιστολή προς την υπηρεσία, η ιρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι για τα πρώτα πέντε χρόνια του έργου δεν θα εμπλέκεται καμία πυρηνική εγκατάσταση.

Σε συναντήσεις στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, Ιρανοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν τη συμφωνία Aukus ως προηγούμενο για να προχωρήσει η Τεχεράνη στα πυρηνικά της σχέδια για την ανάπτυξη υποβρυχίων.

Ο Γκρόσι είπε ότι ένας περιοριστικός παράγοντας για άλλα έθνη που επιδιώκουν να μιμηθούν την Αυστραλία είναι οι τεχνικές προκλήσεις στην κατασκευή ενός πυρηνικού υποβρυχίου.

Mε πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ