Αθλητισμός: Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης [vid]


Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να χάσετε βάρος ή ακόμα και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Η άσκηση “ασκεί”  παράλληλα την καρδιά. «Ο ίδιος ο μυς της καρδιάς σας δεν δυναμώνει», λέει η Nieca Goldberg, MD, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Joan H. Tisch for Women’s Health στο NYU Langone Medical Center, «αλλά η φυσιολογία γύρω από αυτήν βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς κάνοντας την πιο αποτελεσματική και τα αιμοφόρα αγγεία σας πιο εύκαμπτα».

Επιπλέον, η μεγαλύτερη ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων τα καθιστά πιο ανθεκτικά στη συσσώρευση πλάκας – έναν γνωστό παράγοντα καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, «η άσκηση μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, γεγονός που σας επιτρέπει να ασκείστε περισσότερο πριν κουραστείτε επειδή η καρδιά σας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά». Κάθε καρδιακός παλμός παρέχει μεγαλύτερο όγκο αίματος στους μύες που ασκείτε, έτσι ώστε η καρδιά σας να μην χρειάζεται να δουλεύει τόσο σκληρά.

Άσκηση και αρτηριακή πίεση

Η τακτική άσκηση βοηθά να διατηρηθούν οι αρτηρίες ελαστικές (εύκαμπτες), λέει η Victoria Shin, MD, καρδιολόγος από το Torrance Memorial, Torrance, CA. «Αυτό, με τη σειρά του, εξασφαλίζει καλή ροή αίματος και φυσιολογική αρτηριακή πίεση». Η άσκηση μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 4 έως 9 mm υδραργύρου (mm Hg), προσθέτει η Shin, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και προσθέτει πως “για μερικούς ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση, η άσκηση από μόνη της είναι αρκετή για να μειώσει την ανάγκη για φάρμακα”. Βέβαια, η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα απαιτεί τακτική άσκηση. «Χρειάζονται περίπου ένας έως τρεις μήνες τακτικής άσκησης για να έχει αντίκτυπο στην αρτηριακή σας πίεση», επισημαίνει η Shin, ενώ τα οφέλη διαρκούν μόνο όσο συνεχίζετε να ασκείστε.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ