Απεργία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία – Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία – Στις 8:30 η συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλης – Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας

Μετ’ εμποδίων θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και το ΕΚΑΒ καθώς οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα προχωρήσουν σε απεργία όπως έχουν ανακοινώσει οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ.

Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλης στις 8:30 το πρωί από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ) «δίνουμε ηχηρή απάντηση στα προκλητικά, χωρίς ίχνος ντροπής, ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Την ώρα που τα νοσοκομεία, τα Κ.Υ και το ΕΚΑΒ έχουν ρημάξει κυριολεκτικά από τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Την ώρα που η αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φτάνουν και ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος, σπρώχνοντας τους ασθενείς στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας. Την ώρα που ακόμα και οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών κινδυνεύουν με διακοπή, όπως στο νοσοκομείο Μεταξά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού».

Η ΟΕΝΓΕ ζητά μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές ενώ διαφωνεί και με τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» υποστηρίζοντας ότι αυτό σημαίνει:

  • Διατήρηση των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, φτηνοί, εξουθενωμένοι, περιπλανώμενοι υγειονομικοί από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες.
  • Νέα μείωση του αριθμού των κρεβατιών, νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων με “κριτήριο” τη χιλιομετρική απόσταση, την πληρότητα, κλπ.
  • Νέοι κόφτες στις δωρεάν παροχές στους ασθενείς για φάρμακα, θεραπεία και εξετάσεις γιατί στο νέο ΕΣΥ «θα παίρνεις ότι πληρώνεις».
  • Νέα δωράκια και νέα πελατεία στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας που λιποτάκτησε την περίοδο της πανδημίας. Νέα πεδία κερδοφορίας στην υγεία για τα τρωκτικά από την παραπέρα εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, τις εργολαβίες, τις ΣΔΙΤ.
  • «Νέο ΕΣΥ» σημαίνει δημόσιες μονάδες υγείας, αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και με έσοδα από την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών.

Τα 13 αιτήματα των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία

1. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Έλεγχος μόνο των τυπικών προσόντων και ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες των προσλήψεων του συνόλου των υποψηφίων, και των επιλαχόντων, για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

2. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

3. Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών. Επιστροφή συντάξεων και εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

4. Αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.

5. Αυτοτελής φορολόγηση τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

6. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης.

7. Καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών, συγχώνευση – κατάργηση τμημάτων κλινικών νοσοκομείων. Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.

8. Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων επαναπροκήρυξη θέσεων με τα κίνητρα των άγονων.

9. Πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών.

10. Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για έναρξη ειδικότητας, για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Κατάργηση του παραλογισμού σε ειδικότητες όπως η Αναισθησιολογία, ο ειδικευμένος γιατρός χωρίς υπηρεσία υπαίθρου («αγροτικό») να έχει «δικαίωμα» στην επικουρική ομηρία αλλά να μην έχει δικαίωμα αίτησης σε μόνιμη θέση επιμελητή αλλά ούτε καν στην εξειδίκευση.

11. Κάλυψη όλων των θέσεων «υπηρεσίας υπαίθρου» (αγροτικών) με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς επιμελητές ΕΣΥ, μέχρι την οριστική κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της «υπηρεσίας υπαίθρου».

12. Τέλος στην υπερεφημέρευση – στις μετακινήσεις – στις αναστολές αδειών.

13.Τέλος στον αυταρχισμό της κυβέρνησης των διοικήσεων ΥΠΕ και διοικητών σε βάρος των υγειονομικών που υπερασπιζόμενοι τους ασθενείς αναδεικνύουν δημόσια προβλήματα και ελλείψεις.

Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την απόφαση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών υποστηρίζοντας ότι ελήφθη «για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες για την μέχρι τώρα διαχείριση της Πανδημίας, τη πλήρη κατάρρευση του Εμβολιαστικού Προγράμματος, την εγκατάλειψη του ΕΣΥ και της ΠΦΥ, τη υλοποίηση των Ιδιωτικοποιήσεων».

«Τα επιχειρησιακά σχέδια λειτουργίας των Νοσοκομείων μετά της Αναστολές που επεξεργάστηκαν τον Αύγουστο αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης. Είναι η επιστροφή των εργολάβων σε όλες τις υπηρεσίες (και στο νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό), συγχώνευση – κατάργηση υγειονομικών μονάδων, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, μετακινήσεις υπαλλήλων, περικοπή αδειών και repo, διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, αναστολή χειρουργείων, μεταφορά περιστατικών για χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με μεγάλη επιβάρυνση για τους ασθενείς» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Αντί λοιπόν να κατανοήσει το λάθος του και να διορθώσει το σφάλμα της αναστολής εργασίας με την άμεση επιστροφή των συναδέλφων με δύο rapid test όπως άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, το βρήκε ως ευκαιρία να ξεμπερδέψουν με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να υλοποιήσει τα κατ’ επανάληψη εκφρασμένα πολιτικά σχέδια για ΣΔΙΤ, εργολάβους, ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις -καταργήσεις Νοσοκομείων. Από τα χειροκροτήματα, την αποθέωση την Άνοιξη του έτους 2020 περάσαμε στη στοχοποίηση με τους εμβολιασμούς αν και το ποσοστό συμμετοχής είναι καθολικό 95% μακράν το μεγαλύτερο από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα» τονίζει η ομοσπονδία των εργαζομένω στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλοντας ότι δεν έχει ληφθεί «καμία πρωτοβουλία για ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα αν και η Επιτροπή κατέληξε θετικά στο πόρισμά της εδώ και 9 μήνες»

Η ΠΟΕΔΗΝ η οποία έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι για την Αττική και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια διεκδικεί:

• Άρση αναστολών
• Ένταξη στα ΒΑΕ
• Μονιμοποίηση εκτάκτων
• Ισχυρή Δημόσια Υγεία
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
• Εργατικό ατύχημα
• Αύξηση μισθών

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ