Αυξήσεις τιμών έως και 30% βλέπουν οι επιχειρήσεις λόγω της «φωτιάς» στο ηλεκτρικό ρεύμα


«Μαύρα μαντάτα» για τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Τη δύσκολη κατάσταση που θα βιώσουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα επιβεβαιώνει έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από την «ανηφόρα» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια με ένα 15% να εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν ακόμα το 30%. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.

Την ίδια ώρα η έρευνα επιβεβαιώνει, επίσης, αυτό που έγραψε σε ρεπορτάζ του το Newsbomb.gr ότι, δηλαδή, η πραγματικότητα στις αυξήσεις στην αγορά ενέργειας έχει ξεπεράσει τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα του ΒΕΑ αξιολόγησαν τα κυβερνητικά μέτρα ως ανεπαρκή με μόνο ένα 3% να θεωρεί πως αυτά επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.

Όπως προκύπτει από την έρευνα το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% περίπου των επιχειρήσεων με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο να βρίσκεται κάτω από το 10%.

Η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων αν και το 9% των επιχειρηματιών δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσοστό επιρροής.

Παράλληλα το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής σημειώνοντας πως όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Δείτε ΕΔΩ την έρευνα του ΒΕΑ (erevna-vea.pdf | 1.33 MB | application/pdf)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ