Πώς θα φέρουμε το πάθος της παράδοσης στο μενού μας μέσα από μικρές γευστικές «πινελιές»


Οι έντονοι και απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές και τις οικογενειακές υποχρεώσεις που δεν σταματούν ποτέ, δεν μας επιτρέπουν να αφιερώνουμε συχνά αρκετό χρόνο στα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία για εμάς.

Και ένα από αυτά, είναι η προετοιμασία των ημερήσιων γευμάτων μας, μία δημιουργική διαδικασία την οποία δεν απολαμβάνουμε, όσο θα θέλαμε, ακριβώς επειδή συνήθως βρισκόμαστε σε έναν μαραθώνιο με τον χρόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα δημιουργήσουμε τις αφορμές για να περάσουμε δημιουργικές ώρες στην κουζίνα, ετοιμάζοντας λαχταριστά πιάτα, που θα μοιραστούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Μία από αυτές τις αφορμές, λοιπόν, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου από το 1998, συσπειρώνει τους λάτρεις των ζυμαρικών και μας θυμίζει ότι κάθε μέρα, είναι μία ευκαιρία να πειραματιστούμε με τα υλικά που υπάρχουν στα ντουλάπια της κουζίνας και τα ράφια του ψυγείου μας, ώστε να απολαύσουμε ένα χορταστικό, πεντανόστιμο πιάτο από το αγαπημένο μας φαγητό. Τι κι αν δεν υπάρχει μπόλικος ελεύθερος χρόνος; Υπάρχουν πάντα τρόποι να ετοιμάσουμε μία κατσαρόλα γεμάτη μακαρόνια, η οποία θα αναδίδει λαχταριστές μυρωδιές, που φέρνουν το πάθος της παράδοσης στο μενού μας και μας βοηθούν να γνωρίζουμε ότι κάτι καλό ξεκινάει από το πιάτο μας!

Αντλώντας έμπνευση από τις συνταγές που κληρονομήσαμε από τους μεγαλύτερους

Μπορεί η σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα να μας προσφέρει μία «πλούσια» γκάμα gourmet πιάτων που έχουν ως βάση τους τα ζυμαρικά, ευρηματικά πιάτα που περιλαμβάνουν πρωτότυπα υλικά όπως το αβοκάντο και η τρούφα όμως, η αλήθεια είναι πως κανένα από αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με τη λαχταριστή, οικεία γεύση που μας προσφέρουν οι παραδοσιακές συνταγές που μας μεγάλωσαν και κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές. Διότι τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όπως το γιουβέτσι και οι κοκκινιστές χυλοπίτες, είναι αυτά που μας οδηγούν πίσω στις ρίζες μας και μας εμπνέουν να πειραματιστούμε, για να αναδείξουμε την εντοπιότητα, την αυθεντικότητα και τη διαχρονική τους αξία. Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα: Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξελίξουμε αυτές τις συνταγές και να πάμε την παράδοση ένα βήμα παρακάτω;

Όταν λίγα λεπτά αρκούν για να πάμε το πάθος για την παράδοση ένα βήμα παραπέρα

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν χρειάζεται να είμαστε διακεκριμένοι σεφ για να αναβαθμίσουμε τις συνταγές ζυμαρικών με τις οποίες μεγαλώσαμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έμπνευση, δημιουργικότητα, διάθεση για πειραματισμό, τους κατάλληλους γευστικούς συμμάχους -δηλαδή έναν «σπιτικό» ζωμό ή έναν κύβο για ζυμαρικά– και λίγα λεπτά από την ημέρα μας, τα οποία θα αφιερώσουμε στην προετοιμασία των γευμάτων μας. Από εκεί και πέρα, το τελικό αποτέλεσμα και η επιτυχία των πιάτων μας, θα κριθούν από τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές.

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να τροποποιήσουμε τη συνταγή για μακαρόνια με κιμά που διδαχθήκαμε από τις μητέρες μας, αλλά να ανακαλύψουμε το ξεχωριστό υλικό που θα κάνει τη διαφορά σε ένα τόσο διαχρονικό, αγαπημένο και δημοφιλές πιάτο. Διότι βρίσκοντας το νέο υλικό που θα «κουμπώσει» και θα αναδείξει ένα παραδοσιακό πιάτο, όπως τα μακαρόνια με κιμά ή τις χυλοπίτες, θα αρχίσει ένας νέος κύκλος ζωής, ένα καινούργιο γαστρονομικό «ταξίδι» με μοναδικό προορισμό την απόλαυση.

Τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, από το να θέσουμε μία γαστρονομική πρόκληση στον εαυτό μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών; Να εμπνευστούμε, δηλαδή, από μία παραδοσιακή συνταγή ζυμαρικών και να διοχετεύσουμε σε αυτή όλη τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας, ώστε να την εξελίξουμε σε ένα σύγχρονο, λαχταριστό πιάτο, το οποίο θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ