Lalaby: Νέα εφαρμογή παρακολουθεί την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο


Μια ομάδα από το Universitat Politècnica de València (UPV) ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή για κινητά που διευκολύνει την συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο. Η εφαρμογή, που ονομάζεται Lalaby, επιτρέπει την παρακολούθηση της καθημερινής ζωής των ασθενών από τις πληροφορίες που συλλέγονται από αισθητήρες που βρίσκονται στο κινητό τους τηλέφωνο και άλλες πηγές που είναι αποθηκευμένες σε αυτό, οι οποίες διευκολύνουν τον υπολογισμό της φυσικής δραστηριότητας (κίνησης), της κοινωνικής αλληλεπίδρασης (συχνότητες φωνής) και δραστηριότητα ιστού (ποσότητα δεδομένων που χρησιμοποιείται).

Λεπτομέρειες για τη νέα εφαρμογή

Επιπλέον, το Lalaby μπορεί να ενσωματώσει ερωτηματολόγια, όπως το EORTC QLQ-C30 (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας και Θεραπείας του Καρκίνου-QLQ-C30), τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής. Επιτρέπει επίσης στον ασθενή να καταγράφει άμεσα τις δραστηριότητες που εκτελεί (δουλειές του σπιτιού, προσωπική υγιεινή, παρακολούθηση τηλεόρασης), τα συμπτώματά τους (έμετος, δύσπνοια, κόπωση) και το επίπεδο του πόνου.

“Επιπλέον, για να καθοδηγήσει τους ασθενείς στην αλληλεπίδρασή τους με την εφαρμογή, το Lalaby περιλαμβάνει ένα σύστημα ειδοποιήσεων που τους υπενθυμίζει ποιες πληροφορίες πρέπει να αναφέρουν τη δεδομένη στιγμή και τους κατευθύνει με ένα κλικ στην οθόνη που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για αυτόν τον σκοπό.” Αυτό προσθέτει ο Ángel Sánchez García, ερευνητής από την ομάδα BDSLab στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ITACA της Universitat Politècnica de València.

Από όλες αυτές τις πληροφορίες, ο Lalaby μπορεί να συναγάγει τα πρότυπα συμπεριφοράς των χρηστών και να τα συσχετίσει με δείκτες ποιότητας ζωής. “Τέτοια μοτίβα μπορούν να βοηθήσουν πολύ, για παράδειγμα, στην παρακολούθηση πιθανών αλλαγών στη διάθεση, τη δραστηριότητα, τα συμπτώματα κ.λπ. των ατόμων που ξεκινούν θεραπεία καρκίνου, παρέχοντας έτσι στους γιατρούς πληροφορίες που μπορούν να είναι πολύτιμες για να τους βοηθήσουν να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την καθημερινή ζωή των ασθενών”. Αυτό εξηγεί ο Juan Miguel García-Gómez, διευθυντής της ομάδας BDSLab.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων πτυχών της εφαρμογής Lalaby, εκτός από το γεγονός ότι ενσωματώνει και καταγράφει όλες τις πληροφορίες για τον ασθενή, ώστε οι γιατροί να μπορούν να τις συμβουλεύονται στον πίνακα ελέγχου της εφαρμογής, είναι η γραφική σχεδίαση με επίκεντρο τον χρήστη και η διαισθητική της φύση. Αυτά “κάνουν αυτή την εφαρμογή πολύ πιο εύκολη στη χρήση και την αποδοχή από τους ασθενείς”, επισημαίνει η Sabina Asensio-Cuesta, ερευνήτρια στην ομάδα BDSLab. Ο γραφικός σχεδιασμός της εφαρμογής Lalaby είναι αποτέλεσμα διαγωνισμού, στον οποίο μαθητές από τη Σχολή Μηχανικών Σχεδιασμού της UPV υπέβαλαν 44 προτάσεις.

Η εφαρμογή Lalaby μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα του ασθενούς, τόσο αυτά που σχετίζονται με την ίδια τη νόσο όσο και αυτά που προέρχονται από τις θεραπείες που εφαρμόζονται. Αυτό διευκολύνει τον έλεγχο της νόσου και μπορεί να μας βοηθήσει Βοηθά επίσης τους ασθενείς να διατηρούν καλύτερη επικοινωνία με την ιατρική ομάδα, καθώς τους επιτρέπει να εκφράζουν την κατάσταση της υγείας τους σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, η ποιότητα της ζωής τους μπορεί να βελτιωθεί λαμβάνοντας μέτρα την κατάλληλη στιγμή.

Εκτός από τους ογκολογικούς ασθενείς, το Lalaby μπορεί επίσης να προσαρμοστεί για να μελετήσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με ημικρανία ή χρόνια συμπτώματα COVID-19, μεταξύ άλλων παθολογιών. Η εφαρμογή καθιστά δυνατή τη συσχέτιση των δεδομένων που αποθηκεύονται από τα κινητά τηλέφωνα με ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση αυτών και άλλων χρόνιων ασθενειών, εξ ου και οι δυνατότητές της.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ