Τσελέντης για σεισμούς στην Κρήτη: Υπαρκτή η πιθανότητα για μετασεισμό 5 Ρίχτερ


Την εκτίμησή του για τους αλλεπάλληλους σεισμούς στην Κρήτη διατύπωσε ο Άκης Τσελέντης

Για περίοδο έντονης μετασεισμικής φάσης στην Κρήτη έκανε λόγο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook αργά το βράδυ της Πέμπτης μετά το μπαράζ ισχυρών σεισμών που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στο νησί με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι.

Όπως σημειώνει ο Άκης Τσελέντης «πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα για άλλο μετασεισμό της τάξης του πέντε είναι μεν υπαρκτή αλλά ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρουσίασε, μάλιστα, και τα στοιχεία για τη μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου σημειώνοντας ότι έχουν καταγραφεί:

  • 800 μετασεισμοί με μέγεθος κάτω από 2 Ρίχτερ
  • 900 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 2 Ρίχτερ
  • 230 μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ
  • 15 μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ και έναν με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ

Καταλήγοντας και με βάση αυτά τα στοιχεία για τους σεισμούς στην Κρήτη ο Άκης Τσελέντης διατυπώνει το συμπέρασμα ότι «η μετασεισμική ακολουθία είναι απόλυτα φυσιολογική».

Από την πλευρά του ο σεισμολογος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε δική του ανάρτηση μετά το μπαράζ σεισμών στην Κρήτη την Πέμπτη έκανε λόγο για «επιδημικού τύπου» μετασεισμούς στο Αρκαλοχώρι.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε δική του ανάρτηση στο Facebook «όπως στην επιδημία ο ένας κολλάει πολλούς άλλους, έτσι και ο κάθε σχετικά δυνατός μετασεισμός προκαλεί τους δικούς του μετασεισμούς. Και εμφανίζεται κάθε τόσο έξαρση μετασεισμών, όπως σήμερα στο Αρκαλοχώρι. Και όλοι μαζί μετασεισμοί του κύριου».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ