Βόρεια Ελλάδα κορωνοϊός παρέλαση: Ανατροπή για την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη


Βόρεια Ελλάδα κορωνοϊός παρέλαση: Απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλάζει τα δεδομένα για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, καθώς λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Όπως μεταδόθηκε στην πρωινή εκπομπή του OPEN, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε το πρωί της Παρασκευής η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να περιλαμβάνει μόνο στρατιωτικά τμήματα και να περιοριστεί αυστηρά στα 60 λεπτά. Θεατές θα παρακολουθήσουν κανονικά τη στρατιωτική παρέλαση, ωστόσο θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

Την ίδια ώρα, αγιάτρευτη δείχνει η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα καθώς τα στοιχεία είναι απογοητευτικά τόσο επιδημιολογικά όσο και εμβολιαστικά. Οι ειδικοί είναι κάτι παραπάνω από ανήσυχοι καθώς η επόμενη εβδομάδα θα είναι καταλυτική αφού έρχεται ένα τριήμερο -φωτιά, με τη Θεσσαλονίκη να είναι έτοιμη να γιορτάσει τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και ίσως πιο χαλαρό από εκείνον που γιορτάστηκε πέρυσι αλλά και με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ηςΟκτωβρίου που επίσης θα γίνει σαν να μην υπάρχει πανδημία.

Στοιχεία που μαρτυρούν επιδείνωση της κατάστασης στον βορά
Σύμφωνα με το ECDC, η διασπορά του κορονοϊού στην Βόρεια Ελλάδα είναι σημαντική. Η θετικότητα κυμαίνεται στο 1%-3,9%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα είναι κάτω από το 1%. Μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 3.200 ενεργά κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα, 11-17/10/21, στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+15%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 04-10/10/21. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, το ιικό φορτίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσίασε συνεχή άνοδο, με τη συνολική αύξηση να ξεπερνά το +116%. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι ασφυκτική με την πληρότητα των ΜΕΘ να ξεπερνά καθημερινά το 90%.
Όπως είπε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ΒάναΠαπαευαγγέλου, το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την Ελλάδα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες κατά 28%.

Παρελάσεις με χρήση μάσκας – Τον ιό τον μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι
Οι παρελάσεις αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τους ειδικούς. Χθες, μέλος της επιτροπής, χαρακτήρισε «αυτοκτονικό» το να γίνουν φέτος την 28η Οκτωβρίου. Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε με έμφαση ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι και οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, καθώς ο ιός κυκλοφορεί ακόμα και όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν αλλά και να μεταδώσουν.

Το ΕΣΥ αρχίζει και «γονατίζει»
Σε όλη την Ελλάδα, οι διαγνώσεις αυξήθηκαν 17% για τρίτη διαδοχική εβδομάδα και όπως τονίστηκε στην χθεσινή ενημέρωση η πίεση στο ΕΣΥ είναι σχετικά αυξημένη, με προοπτικές επιδείνωσης. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid είναι ενισχυμένος, με περισσότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει το 1,5.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ