Πανεπιστήμια: Κραυγή αγωνίας των καθηγητών-Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στα ΑΕΙ, κινδυνεύουμε»


Επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια με τον κορονοϊό έστειλε το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ)

Την αγωνία και τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια όλης της χώρας εκφράζει το συνδικαλιστικό όργανο των μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας με αφορμή την ελλιπή εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Η ΠΟΣΔΕΠ στην επιστολή της υπενθυμίζει τους προβληματισμούς που από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει για τους όρους της επιστροφής στη δια ζώσης διδασκαλίας στα αμφιθέατρα καταγράφοντας στη συνέχεια τα όσα βιώνουν οι καθηγητές πανεπιστημίου και οι φοιτητές: «Πλημμελείς έλεγχοι, αίθουσες υπερπλήρεις, ανεπαρκής καθαρισμός και αερισμός, συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων».

Όπως σημειώνουν όλα τα παραπάνω «αυξάνουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα» με το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ να ζητά από το υπουργείο Παιδείας «ατομικά και γενικά μέτρα προστασίας».

«Διακυβεύεται όχι μόνο η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και η προσωπική υγεία, ακόμη και η ίδια η ζωή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οικείων τους» τονίζεται σε δραματικούς τόνους στην επιστολή της ΠΟΣΔΕΠ.

Η επιστολή της ΠΟΣΔΕΠ για τα πανεπιστήμια

Πριν τρεις εβδομάδες η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ (συνεδρίαση 1-10-2021) υποδέχθηκε θετικά την επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια και υποστήριξε τον εμβολιασμό ως το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας. Εκφράσαμε όμως την έντονη ανησυχία που επικρατεί για τους όρους που οριζόντια επιβάλλονται («υποχρεωτικά δια ζώσης διδασκαλία και με τη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών»), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές συνθήκες των ΑΕΙ και οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, καθώς και χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα, έχουν επιβαρυμένη υγεία, ή απομονώνονται ως κρούσματα.

Σήμερα, μία ή δύο κατά περίπτωση εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα πανεπιστήμια με αθρόα προσέλευση των φοιτητών, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι όροι υγειονομικής ασφάλειας ούτε και οι όροι της ΚΥΑ (B’ 4406/24.09.2021).

Πλημμελείς έλεγχοι, αίθουσες υπερπλήρεις, ανεπαρκής καθαρισμός και αερισμός, συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων, αποτελούν συνθήκες που αυξάνουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο εμβολιασμός, που στατιστικά αυξάνει την προστασία και περιορίζει τη διασπορά της νόσου, πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνεται με ατομικά και γενικά μέτρα προστασίας.

Διακυβεύεται όχι μόνο η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και η προσωπική υγεία, ακόμη και η ίδια η ζωή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οικείων τους.

Θέτουμε λοιπόν και πάλι υπόψη σας τα αιτήματα της από 1-10-2021 απόφασης της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την άμεση και επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθούν οι κανόνες για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, προκειμένου

• να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ χωρίς διακρίσεις εμβολιασμένων και μη.
• να παρασχεθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ