Πανδημία COVID-19: Έως και 180.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορεί να έχουν πεθάνει, λέει η έκθεση του ΠΟΥ


Πανδημία COVID-19: Μεταξύ 80.000 και 180.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας μπορεί να έχουν πεθάνει από COVID-19 από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτή η εκτίμηση ανακοινώθηκε σε ένα νέο έγγραφο του ΠΟΥ, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις «επιπτώσεις της COVID-19 στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα βασίστηκε στους 3,45 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό σε όλον τον κόσμο που αναφέρθηκαν στην υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών έως τον Μάιο. Επιπλέον, ο ΟΗΕ ανέφερε σε ανακοίνωση της Πέμπτης ότι αυτό το σύνολο μπορεί να είναι τουλάχιστον 60% χαμηλότερο από τον πραγματικό αριθμό θυμάτων.

«Η COVID-19 είναι μια ισχυρή απόδειξη του πόσο βασιζόμαστε σε αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες και πόσο ευάλωτοι είμαστε όταν οι άνθρωποι που προστατεύουν την υγεία μας είναι οι ίδιοι απροστάτευτοι», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Εκτός από αυτούς τους θανάτους, ο ΟΗΕ σημείωσε ότι ο ΠΟΥ και οι εταίροι του δήλωσαν ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό του εργατικού δυναμικού υποφέρει από εξάντληση, άγχος, στρες και κόπωση.

Επιπλέον, οι συγγραφείς της εφημερίδας προέτρεψαν τους ηγέτες να “υποστηρίξουν το κάλεσμα για δίκαιη διανομή των εμβολίων” και να επινοήσουν και να εφαρμόσουν προσαρμοσμένες στρατηγικές επικοινωνίας προκειμένου να αυξήσουν το ποσοστό απορρόφησης των εμβολίων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης – καθώς και την καταπολέμηση της διστακτικότητας των εμβολίων.

Ο Τέντρος σημείωσε την περιφερειακή ανισότητα στον εμβολιασμό. “Στην Αφρική, λιγότεροι από ένας στους δέκα εργαζόμενους στον τομέα της υγείας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Εν τω μεταξύ, στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, περισσότερο από το 80% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι πλήρως εμβολιασμένοι”, είπε, προσθέτοντας ότι “το γεγονός ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί είναι ένα κατηγορητήριο για τις χώρες και τις εταιρείες που ελέγχουν την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων».

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 απορρίφθηκε από ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Μεταξύ της Πέμπτης και της συνόδου κορυφής της G-20 της 30ης Οκτωβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη έγραψαν ότι θα παραχθούν περίπου 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων – ο αριθμός που ο Οργανισμός λέει ότι χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 40% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι το τέλος του 2021.

Ογδόντα δύο έθνη φέρεται να κινδυνεύουν να χάσουν αυτόν τον στόχο και, για περίπου τα τρία τέταρτα αυτής της ομάδας, το ζήτημα είναι η ανεπαρκής προσφορά. Ενώ τα έθνη της G-20 έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν περισσότερες από 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην COVAX – την παγκόσμια συνεργασία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης πρόσβασης σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια COVID-19 – ο ΠΟΥ λέει ότι έχουν χορηγηθεί μόνο 150 εκατομμύρια δόσεις και έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, ακόμη και όταν οι πλούσιες χώρες αποθηκεύουν εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις. Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν πεθάνει από τον ιό, σύμφωνα με στοιχεία από το John’s Hopkins Coronavirus Resource Center.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ