ΗΠΑ CDC FDA: Πότε είναι η ώρα να κάνετε το ενισχυτικό εμβόλιο COVID-19;


ΗΠΑ CDC FDA: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν εάν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για ενισχυτικό πλάνο Εκατομμύρια Αμερικανοί μόλις έγιναν επιλέξιμοι για ενισχυτές COVID-19, αλλά το να καταλάβουμε ποιος είναι κατάλληλος και πότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Και αυτό που προσθέτει στην πρόκληση είναι ότι αυτή τη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μια διαφορετική μάρκα εμβολίου για αυτήν την επιπλέον δόση. Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου με το οποίο ξεκινήσατε και πότε ήταν η τελευταία δόση σας, βοηθούν στον προσδιορισμό του πότε πληροίτε τις προϋποθέσεις.

Όπως και οι αρχικές λήψεις, οι ενισχυτές είναι δωρεάν και θα είναι διαθέσιμοι σε φαρμακεία, ιατρεία και κλινικές.

Τώρα, οι Αμερικανοί είναι επιλέξιμοι για ενισχυτικές λήψεις. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Γιατί χρειάζονται ενισχυτές;

Τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα εξακολουθούν να προστατεύονται ισχυρά από τη νοσηλεία και τον θάνατο από την COVID-19.

Αλλά η ανοσία έναντι της μόλυνσης μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου καθώς η εξω-μεταδοτική παραλλαγή δέλτα εξαπλώνεται ευρέως.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την προστασία σε άτομα που κινδυνεύουν γιατί εμβολιάστηκαν πριν από μήνες, αν και η προτεραιότητα παραμένει η λήψη των πρώτων εμβολίων μη εμβολιασμένων. Ναι, οι ενισχυτές της Pfizer ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα και αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση καθάρισε επιπλέον δόσεις των εμβολίων Moderna και Johnson & Johnson.

Αλλά το ποιος είναι κατάλληλος – και πότε – διαφέρει ανάλογα με το ποιο εμβόλιο κάνατε πρώτο.

Εάν έχετε λάβει πρώτα εμβολιασμούς Pfizer ή Moderna, δικαιούστε εάν η τελευταία σας δόση ήταν τουλάχιστον πριν από έξι μήνες και είστε 65 ετών ή μεγαλύτεροι ή είστε νεότερος ενήλικας που έχει προβλήματα υγείας ή εργασία ή συνθήκες διαβίωσης που σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή έκθεσης στον κορωνοϊό.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, για παράδειγμα, περιλαμβάνονται επειδή εκτίθενται τακτικά στον ιό και δεν μπορούν να έρθουν στη δουλειά ακόμη και με τις πιο ήπιες λοιμώξεις. Οποιοσδήποτε έκανε εμβόλιο J&J τουλάχιστον πριν από δύο μήνες είναι επιλέξιμος, ανεξάρτητα από την ηλικία ή άλλους παράγοντες.

Ένα μόνον εμβόλιο J&J είναι λιγότερο αποτελεσματικό από δύο δόσεις των τύπων Moderna ή Pfizer και οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν ότι ήταν σημαντικό για τους λήπτες J&J να επιτύχουν παρόμοιο επίπεδο προστασίας.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η J&J απλώς δοκίμασε περισσότερους ανθρώπους με ενισχυτή δύο μηνών από έναν στους έξι μήνες.

Για τους λήπτες εμβολιασμού Moderna ή Pfizer, δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα ότι όλοι χρειάζονται άλλη δόση, αλλά η ανοσία έναντι της μόλυνσης σε τουλάχιστον μερικούς ανθρώπους φάνηκε να εξασθενεί περίπου μετά από έξι μήνες.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η λήψη ενός αναμνηστικού πολύ νωρίς μπορεί να μειώσει το όφελος.

Ο χρόνος είναι σημαντικός επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα χτίζει σταδιακά στρώματα άμυνας μέσα σε μήνες και αφήνοντας αυτήν την απόκριση να ωριμάσει,  βελτιώνει τις πιθανότητες μια άλλη μεταγενέστερη δόση να προσφέρει ακόμα πιο ισχυρή προστασία. Σημαίνει ενισχυτικό διαφορετικής μάρκας από τον αρχικό σας εμβολιασμό. Αυτό δίνει ευελιξία σε καταστάσεις όπως οι οίκοι ευγηρίας όπου μπορεί να εισαχθεί μόνον ένας τύπος αναμνηστικού.

Δίνει επίσης σε άτομα που κινδυνεύουν από μια σπάνια παρενέργεια που συνδέεται με ένα είδος εμβολίου τη δυνατότητα να αλλάξουν σε διαφορετικό εμβόλιο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν συνέστησαν στους χρήστες να αλλάξουν, αλλά άφησαν ανοιχτή την επιλογή. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας κυβερνητικής μελέτης διαπίστωσαν ότι μια επιπλέον δόση οποιουδήποτε εμβολίου πυροδότησε την ενίσχυση των αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό, ανεξάρτητα από το τι εμβόλια έλαβαν οι άνθρωποι για να ξεκινήσουν.

Για τα άτομα που έκαναν αρχικά εμβόλιο J&J, τα εμβόλια Moderna και Pfizer φάνηκε να προσφέρουν μια ισχυρότερη ώθηση. Αλλά οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μελέτη ήταν πολύ μικρή για να πούμε ότι ένας συνδυασμός είναι καλύτερος από έναν άλλο.

Όχι, το CDC λέει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, ξεκινώντας δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων Moderna ή Pfizer ή τη λήψη μιας δόσης J&J.

Κανείς δεν ξέρει. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τελικά οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν τακτικά εμβόλια για την COVID-19, όπως ετήσια εμβόλια γρίπης. Αλλά οι ερευνητές θα πρέπει να μελετήσουν πόσο διαρκεί η προστασία από τους τρέχοντες ενισχυτές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ