Γιατί πάει στο Λονδίνο ο Δένδιας τη Δευτέρα – O ρόλος των Βρετανών στην Ανατολική Μεσόγειο


Μπροστά στις συμμαχίες που έχει συνάψει η χώρα μας με σημαντικούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα πολλά δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου έγραψαν για την προσέγγιση της Άγκυρας με το Λονδίνο. Το γερμανικό έντυπο FOCUS δημοσίευσε άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο:

«Η ιερή συμμαχία Ερντογάν-Τζόνσον θα γίνει ο εφιάλτης της ΕΕ».

Δεν ξέρω αν θα είναι εφιάλτης πάντως, εάν συμβεί αυτό, σίγουρα θα φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα και την Κύπρο.

Άλλωστε είχε διαρρεύσει και η πληροφορία χωρίς να διαψευστεί ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο..

Ασφαλώς η επίσημη θέση του Λονδίνου είναι υπέρ της διζωνικής δικοινοτική ομοσπονδίας, όμως οι Κύπριοι δεν ξεχνούν την ουδέτερη στάση που κράτησαν οι Βρετανοί στην τελευταία διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η Αθήνα και εδώ παρακολουθεί στα ραντάρ της τις κινήσεις της Άγκυρας.

Πρόσεξε λοιπόν τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας που παρουσίασε στη Βρετανία τις επιλογές που μπορεί να έχει, στην πιθανότητα αγοράς τουρκικών οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την Hurriyet, o Mustafa Varank δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιδείξει ισχυρό ενδιαφέρον για τα τουρκικά droneς. Τώρα θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους. Τους παρουσιάσαμε τις επιλογές. Τώρα, εξ όσων γνωρίζουμε, το Λονδίνο εξετάζει σοβαρά αυτές τις επιλογές».

Η ελληνική διπλωματία έχει αποφασίσει να είναι παντού, να έχει λόγο και ρόλο και να συνάπτει ισχυρές διμερείς συμφωνίες με συμμάχους που άμεσα ή έμμεσα μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Λονδίνο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να υπογράψει διμερή συμφωνία που αφορά στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Η συμφωνία αυτή δεν έχει ασφαλώς την ίδια βαρύτητα με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, ή τα Εμιράτα ωστόσο ο ρόλος των Βρετανών τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά είναι κρίσιμος.

Η πρόσφατη συνάντηση στο σπίτι του νέου πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου Μάθιου Λοτζ με τους Βρετανούς πρέσβεις που υπηρετούν στη Άγκυρα και τη Λευκωσία αλλά και υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, με Έλληνες αξιωματούχους ήταν απόλυτα στοχευμένη. Να συζητήσουν πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις όσο πλησιάζουμε στην μετά Ερντογάν εποχή, που ενδεχομένως να έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουμε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ