ΗΠΑ Ο Αμερικανός απεσταλμένος καλεί τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις «προκλήσεις»

Πρόσκληση για συνομιλία απευθύνει στην Πιονγιάνγκ ο  Αμερικανός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα, καλώντας την ασιατική χώρα να «σταματήσει τις προκλήσεις»

Οι πρόσφατες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας είναι «ανησυχητικές και αντιπαραγωγικές» για τις πρωτοπάθειες μείωσης της έντασης και η Πιονγκγιάνγκ θα έπρεπε αντ’ αυτού να συμμετάσχει σε συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του στη Σεούλ, ο ειδικός απεσταλμένος Σουνγκ Κιμ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην διερεύνηση «διαρκούς και ουσιαστικής διπλωματίας» με τη Βόρεια Κορέα.

«Ο στόχος μας παραμένει η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», δήλωσε ο Κιμ. «Γι’ αυτό τον λόγο η πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Πιονγκγιάνγκ, μια από τις πολλές τις τελευταίες έξι εβδομάδες, είναι ανησυχητική και αντιπαραγωγική για την επίτευξη προόδου προς μια ειρήνη διαρκείας στην κορεατική χερσόνησο».

Η Πιονγκγιάνγκ έχει ως τώρα απορρίψει τα ανοίγματα των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ ότι μιλούν για διπλωματία ενώ κλιμακώνουν την ένταση με τις δικές τους στρατιωτικές δραστηριότητες.

Την Πέμπτη, η Βόρεια Κορέα είπε ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν υπερβολικά στην δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο, την οποία χαρακτήρισε αμυντική ενέργεια, και αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της προσφοράς της Ουάσινγκτον για συνομιλίες, προειδοποιώντας για συνέπειες.

Η εκτόξευση αυτή παραβίασε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί απειλή για τους γείτονες της Βόρειας Κορέας και τη διεθνή κοινότητα, είπε ο Κιμ.

«Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες και αντ’ αυτού να συμμετάσχει σε διάλογο», δήλωσε o ίδιος. «Παραμένουμε σταθεροί στο να συναντηθούμε με την Βόρεια Κορέα χωρίς προϋποθέσεις και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εχθρική πρόθεση προς την Βόρεια Κορέα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ