Φίλτρα Αέρας: Αποτροπή της αερομεταφερόμενης μετάδοσης της COVID-19 στο νοσοκομείο

Φίλτρα Αέρας: Η αερομεταφερόμενη μετάδοση της COVID-19 στο νοσοκομείο αποτρέπεται από φίλτρα αέρα, προτείνει μια μελέτη Η μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι πιο σημαντικό να φιλτράρουμε την COVID-19 από τον αέρα στους θαλάμους παρά στη ΜΕΘ

Οι φυσικές λοιμώξεις COVID-19 παράγουν ισχυρή δευτερογενή ανοσοαπόκριση από το εμβόλιο: μελέτη Τα σωματίδια COVID-19 μπορούν να φιλτραριστούν αποτελεσματικά από τον αέρα για να αποτραπεί η μετάδοση στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας φορητά φίλτρα αέρα και τεχνολογία αποστείρωσης με υπεριώδη ακτινοβολία (UV), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η Nature ανέφερε πρόσφατα ότι η μελέτη, η οποία επί του παρόντος δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, είναι η πρώτη που δείχνει πώς τα φορητά φίλτρα σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση του ανιχνεύσιμου αερομεταφερόμενου ιού COVID-19 στο νοσοκομείο σε ένα πραγματικό περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης.

Η έρευνα αναφέρεται επί του παρόντος στον διακομιστή προεκτύπωσης MedRxiv. Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την παραλλαγή, είπε ένας επιστήμονας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα νοσοκομεία, ότι πολλοί ασθενείς με COVID-19 βρίσκονταν σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης χωρίς την κατάλληλη ικανότητα για εναλλαγές αέρα υψηλής συχνότητας, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα πειράματα μελέτησαν μόνο την ικανότητα φιλτραρίσματος αέρα, αφαιρώντας ανενεργά σωματίδια σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, αλλά ποτέ στο σκηνικό του πραγματικού κόσμου. Ο επικεφαλής εντατικός Dr. Andrew Conway Morris, κλινικός επιστήμονας στην Εντατική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, έγραψε στο Fox News:

«Πριν αναλάβουμε αυτή τη μελέτη γνωρίζαμε ότι τα φίλτρα HEPA μπορούσαν να αφαιρέσουν μικρά σωματίδια, αλλά δεν ξέραμε αν αυτό θα λειτουργούσε στο πραγματικό περιβάλλον μιας πτέρυγας COVID-19 με φορητά φίλτρα.” Από μια περίοδο τριών εβδομάδων από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο νωρίτερα φέτος, όταν οι νοσοκομειακές μονάδες αυξήθηκαν στη μέγιστη χωρητικότητα, έγινε επαναδιάταξη δύο νοσοκομειακών μονάδων COVID-19 σε μια γενική πτέρυγα και μια μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Τα φίλτρα HEPA εγκαταστάθηκαν σε σταθερές θέσεις σε αυτές τις δύο ρυθμίσεις, αξιοποιώντας την ικανότητά τους να αφαιρούν μικρότερα σωματίδια που μπορεί μερικές φορές να χάσουν τα προσωπικά προστατευτικά εργαλεία του νοσοκομείου. Συνέλεξαν και συνέκριναν τα δείγματα από τον αέρα όταν τα φίλτρα HEPA ήταν απενεργοποιημένα, τη δεύτερη εβδομάδα όταν ήταν ενεργοποιημένα και την τελευταία εβδομάδα όταν ήταν ξανά απενεργοποιημένα. Ο νέος κορωνοϊός ήταν υπερδιπλάσια μεταδοτικός στην αρχή της πανδημίας από ό,τι πιστεύαμε αρχικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Duke.

Ωστόσο, όταν ο Morris «είδε τα δεδομένα, μείναμε άναυδοι [με την] πλήρη αφαίρεση του SARS-CoV-2 από την ατμόσφαιρα της πτέρυγας που δοκιμάστηκε». Σωματίδια μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους COVID-19 βρίσκονταν στον αέρα του θαλάμου πριν ξεκινήσει το σύστημα φιλτραρίσματος αέρα, αλλά δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν μετά την ενεργοποίηση του συστήματος φιλτραρίσματος HEPA.

Η μελέτη ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τη μέτρηση μεσαίων έως μεγάλων σωματιδίων, επειδή μικρότερα σωματίδια είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργηθούν από ασθενείς και δεν είναι κλινικά σχετικά. Υπήρχαν περιορισμένες ενδείξεις για σωματίδια του ιού COVID-19 στη μονάδα εντατικής θεραπείας ακόμη και κατά την έναρξη και μόνο ένα δείγμα αέρα μεσαίου μεγέθους COVID-19 ήταν θετικό μετά την ενεργοποίηση του συστήματος φιλτραρίσματος.

Πρόσθεσε, “ήταν επίσης αξιοσημείωτο το πόσο λίγο SARS-CoV-2 βρήκαμε στον αέρα στη ΜΕΘ, όπου φυσικά όλοι φοράμε προστασία υψηλότερου επιπέδου”. Η μελέτη προτείνει ότι μπορεί να είναι πιο σημαντικό να φιλτράρουμε την COVID-19 από τον αέρα στους θαλάμους παρά στη μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς λιγότερα σωματίδια COVID-19 βρίσκονταν στη ΜΕΘ κατά την έναρξη, λόγω της μεγαλύτερης προστασίας από αεροζόλ από ΜΑΠ στη ΜΕΘ και υπάρχει λιγότερος πολλαπλασιασμός του ιού σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου σε ασθενείς μονάδας.

Η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς: πραγματοποιήθηκε μόνο για τρεις εβδομάδες σε δύο δωμάτια κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας χωρίς καθορισμένα δεδομένα για τις βέλτιστες ανταλλαγές αέρα που απαιτούνται για την απομάκρυνση των ιών. Επιπλέον, επειδή υπήρχε μεγάλος όγκος αέρα μέσα στα δύο δωμάτια που μελετήθηκαν και λόγω του πόσο σταθεροί ήταν οι ιοί στα δείγματα, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι δεν μπορούσαν πραγματικά να δηλώσουν ότι κυκλοφορούσε στην πραγματικότητα ο ιός COVID-19.

Ανεξάρτητα από αυτό, γράφει ο Morris, “Συνολικά πιστεύω ότι αυτή η μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις στον έλεγχο των λοιμώξεων, και χρειαζόμαστε επείγουσες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε ότι το φιλτράρισμα του αέρα μειώνει τη μόλυνση από το νοσοκομείο, αλλά από ό,τι έχουμε διαπιστώσει φαίνεται πιθανό να συμβαίνει”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here