Χυμός πορτοκάλι φλεγμονή: Ο χυμός πορτοκαλιού βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.


Η κατανάλωση 100 % χυμού πορτοκαλιού μειώνει σημαντικά την ιντερλευκίνη 6, έναν καθιερωμένο δείκτη φλεγμονής, τόσο σε υγιείς όσο και σε ενήλικες υψηλού κινδύνου. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ο χυμός πορτοκαλιού 100% έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες στους ενήλικες. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Advances in Nutrition». Αν και περιορισμένη σε έκταση, η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση 100 % χυμού πορτοκαλιού μειώνει σημαντικά την ιντερλευκίνη 6, έναν καθιερωμένο δείκτη φλεγμονής, τόσο σε υγιείς όσο και σε υψηλού κινδύνου ενήλικες. Δύο επιπλέον δείκτες φλεγμονώδους και οξειδωτικού στρες μειώθηκαν επίσης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είχαν στατιστική σημασία. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης εναρμονίζονται με μια προηγουμένως δημοσιευμένη ανασκόπηση, η οποία ανέφερε τα ευεργετικά αποτελέσματα της εσπεριδίνης, της κύριας βιοδραστικής ένωσης που βρίσκεται στα πορτοκάλια και το 100 τοις εκατό χυμό πορτοκαλιού. μείωση ορισμένων δεικτών φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.

Τι συμβαίνει με τον χυμό πορτοκάλι

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρόκληση ή την προώθηση ορισμένων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. «Γνωρίζουμε ότι 100 τοις εκατό ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, καθώς και ευεργετικές βιοδραστικές ενώσεις που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες», δήλωσε η Gail Rampersaud, διαιτολόγος του Τμήματος Εσπεριδοειδών της Φλόριντα. “Αυτή η ανασκόπηση μας λέει ότι ορισμένες μελέτες βρίσκουν οφέλη με 100 τοις εκατό χυμό πορτοκαλιού, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα και μεγάλες καλά σχεδιασμένες μελέτες για να βγάλουμε πιο οριστικά συμπεράσματα. Αυτή η ανάλυση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς εμείς και άλλοι σχεδιάζουμε μελλοντική έρευνα σχετικά με τον χυμό πορτοκαλιού.”, πρόσθεσε η Rampersaud.
Η ανασκόπηση εξέτασε δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν 100 τοις εκατό χυμό πορτοκαλιού και δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες. Η ανασκόπηση διεξήχθη από την ομάδα Think Healthy και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts και στο Πανεπιστήμιο George Mason.

Η ανάλυση αποτελούνταν από τρία μέρη:

  • μια ποιοτική ανασκόπηση του πεδίου εφαρμογής 21 μελετών με συνολικά 307 υγιείς ενήλικες και 327 ενήλικες σε κίνδυνο για ασθένεια.
  • μια συστηματική ανασκόπηση μιας υποομάδας 16 μελετών που μέτρησαν τους έξι πιο αναφερόμενους βιοδείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα.
  • 10 μελέτες που είχαν επαρκή δεδομένα για τη διεξαγωγή μετα-ανάλυσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη συνολική ποιότητα και την πιθανή μεροληψία στις μελέτες. Το ευρύ πεδίο εφαρμογής και οι συστηματικές ανασκοπήσεις αποκάλυψαν ότι, γενικά, ο χυμός πορτοκαλιού 100% είχε είτε ευεργετικές είτε μηδενικές (χωρίς δυσμενείς) επιπτώσεις στο οξειδωτικό στρες ή τη φλεγμονή. Ωστόσο, οι μελέτες περιελάμβαναν σχετικά μικρό αριθμό ατόμων, είχαν χαμηλή ισχύ στοιχείων και είχαν μέτριο κίνδυνο μεροληψίας. Ως εκ τούτου, τα συνολικά ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ