Εμβόλια COVID-19: Γιατί η «φθίνουσα ανοσία» δεν είναι τόσο κακή όσο ακούγεται


Εμβόλια COVID-19: Ενώ μια πτυχή της προκαλούμενης από το εμβόλιο ανοσίας σας στην COVID-19 «μειώνεται» τεχνικά τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τον εμβολιασμό, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, επειδή δεν είναι η μόνη μορφή προστασίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι Καναδοί που ανησυχούν για την εξασθένηση της ανοσίας από τα εμβόλια COVID-19, τις πρωτοφανείς λοιμώξεις και την ανάγκη για ενισχυτικές βολές στο ευρύ κοινό θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια δόση κάποιου σημαντικού πλαισίου, λένε οι ειδικοί.

Τα αντισώματα, η πρώτη γραμμή άμυνάς σας ενάντια στη μόλυνση από την COVID-19, μειώνονται — και μπορεί ακόμη και να το κάνουν καθώς διαβάζετε αυτό — αλλά αυτό δεν είναι απροσδόκητο. Ενώ μια πτυχή της προκαλούμενης από το εμβόλιο ανοσίας σας στην COVID-19 «μειώνεται» τεχνικά τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τον εμβολιασμό, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό — επειδή δεν είναι η μόνη μορφή προστασίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος έναντι του ιού. «Δεν μου αρέσει καν ο όρος», δήλωσε η ανοσολόγος του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Τζένιφερ Γκόμερμαν.

«Και ο λόγος που δεν μου αρέσει ο όρος είναι ότι υπονοεί ότι η ανοσολογική απόκριση στο σύνολό της μειώνεται». Είναι “απολύτως φυσιολογικό” τα επίπεδα αντισωμάτων να πέσουν αρχικά μετά τον εμβολιασμό και η ανοσολογική απάντησή σας στον ιό να “συρρικνωθεί” με την πάροδο του χρόνου, είπε. Αλλά το σώμα σας δημιουργεί επίσης «υψηλά αποτελεσματικά» κύτταρα μνήμης Β για την καταπολέμηση της COVID-19 μακροπρόθεσμα. Δεύτερη γνώμη Νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το «στοίχημα» του Καναδά σχετικά με την καθυστέρηση, την ανάμειξη και την αντιστοίχιση των εμβολίων για την COVID-19 απέδωσε καρπούς

Τα Β κύτταρα λειτουργούν γρήγορα για να δημιουργήσουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, αλλά συνήθως παράγουν πιο αποτελεσματικά αντισώματα όσο περνά ο καιρός, συμβάλλοντας στην όξυνση της μακροπρόθεσμης απόκρισης σε έναν ιό. Έτσι, παρόλο που οι αναφορές για φθίνουσα ανοσία μπορεί να ακούγονται ανησυχητικές, αυτή η αρχική μείωση των επιπέδων αντισωμάτων μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της COVID-19, καθώς βοηθά στη ρύθμιση του σχεδίου επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science διαπίστωσε “ισχυρή κυτταρική ανοσολογική μνήμη” από τα κύτταρα Β για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό mRNA εναντίον όλων των κυκλοφορούντων στελεχών του ιού – ακόμη και της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής δέλτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα κύτταρα μνήμης, σε αντίθεση με το αρχικό κύμα αντισωμάτων, συνεχίζουν να μαθαίνουν πώς να αποκρούουν τον ιό μήνες μετά τον εμβολιασμό και στην πραγματικότητα βελτιώνονται με τον καιρό. «Αυτό δεν μου ακούγεται σαν να «αδυνατίζει», είπε ο Γκόμερμαν.

“Υπάρχει μια φυσική συστολή, αλλά η εξασθένηση υποδηλώνει ότι κάτι κακό συμβαίνει”.

Ενώ οι αναφορές για εξασθένηση της ανοσίας μπορεί να ακούγονται ανησυχητικές, η αρχική μείωση των επιπέδων των αντισωμάτων μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της COVID-19, καθώς βοηθά στην τελειοποίηση του σχεδίου επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού.

Οι πρωτοφανείς λοιμώξεις δεν λένε όλη την ιστορία Αναφορές φθίνουσας ανοσίας και πρωτοφανών λοιμώξεων έχουν εμφανιστεί σποραδικά σε ολόκληρο τον Καναδά σε μέρη όπως τα Βορειοδυτικά Εδάφη και το Νιου Μπράνζγουικ, αλλά δεν έχουν σημαντικό πλαίσιο και δεδομένα σχετικά με το ποιος επηρεάζεται σοβαρά και γιατί. Το N.W.T. βρισκόταν στη μέση μιας επιδημίας COVID-19 από τα μέσα Αυγούστου που ξεκίνησε στην περιοχή Sahtu πριν εξαπλωθεί στο Yellowknife και τις γύρω κοινότητες. Έχει μολύνει 1.584 κατοίκους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν 54 νοσηλείες που αποδόθηκαν στην επιδημία, περίπου 17 από τις οποίες ήταν μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει πόσοι από τους εννέα θανάτους στην επικράτεια ήταν μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Οι ανησυχίες για την εξασθένηση της ανοσίας οδηγεί σε επέκταση των ενισχυτών στη N.W.T.: N.W.T. διευρύνει τους ενισχυτές της COVID-19 λόγω των ανησυχιών για μείωση της ανοσίας πριν 6 μέρες

Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας των Βορειοδυτικών Εδαφών, Δρ. Kami Kandola, μιλά για τον αντίκτυπο του τέταρτου κύματος και γιατί η περιοχή προσφέρει ενισχυτικές βολές για την COVID-19 σε κατοίκους ηλικίας έως και 50 ετών.

Στο New Brunswick, όπου οι αναφορές ότι ένας στους πέντε θανάτους από την COVID-19 σημειώθηκε σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα έγινε πρωτοσέλιδο αυτήν την εβδομάδα, και τα δεδομένα δείχνουν ότι ενώ 17 πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν πεθάνει, δεν υπάρχουν ενδείξεις για ευρεία εξασθένηση της ανοσίας.

«Το Νιου Μπράνσγουικ δεν έχει εντοπίσει επιβεβαιωμένα στοιχεία φθίνουσας ανοσίας μεταξύ των περιπτώσεων COVID-19», είπε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωση. Όσον αφορά τους εθνικούς αριθμούς, το 94,7 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων COVID-19 στον Καναδά από τις 14 Δεκεμβρίου είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, καθώς και το 95,8 τοις εκατό των νοσηλειών και το 94,3 τοις εκατό των θανάτων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ