Νέα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος εφόσον παραστεί ανάγκη

Έτοιμη δηλώνει η κυβέρνηση, αν παραστεί ανάγκη, να προχωρήσει σε αύξηση του ύψους των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στον απόηχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνήλθε την περασμένη Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, με τους ηγέτες των κρατών-μελών να καταλήγουν σε κείμενο συμπερασμάτων-προτροπών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρούν στα επόμενα βήματα των αποφάσεων για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις των τιμών ρεύματος.

Σήμερα, εκτός απρόοπτου, και μία μέρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας αναμένεται να εκδώσει την απόφαση διάθεσης των πόρων από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Πρόκειται για ποσό συνολικού ύψους 427 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα κατανεμηθεί για τον μετριασμό των επιπτώσεων από το κύμα των ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπουργική απόφαση θα γίνεται γνωστό ότι από το προαναφερόμενο συνολικό ποσό τα 326 εκατ. ευρώ θα πάνε για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι οικιακοί καταναλωτές θα επιδοτηθούν για τον πρώτο από τους τέσσερις μήνες με 9 ευρώ ανά λογαριασμό και για τους υπόλοιπους τρεις το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 18 ευρώ κάθε μήνα ανά λογαριασμό.

Πρόκειται για ποσό το οποίο διατίθεται για την κατανάλωση των πρώτων 300 κιλοβατωρών ανά μήνα, με σκοπό οι αυξήσεις, σε συνδυασμό και με εκπτωτικές πολιτικές των παρόχων ενέργειας, να περιοριστούν σε ποσά της τάξης των 2 και 3 ευρώ ανά μήνα.

Από τα 427 εκατ. ευρώ, πόροι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το κόστος επανασύνδεσης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωπα με την αποκοπή της ηλεκτροδότησής τους σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής ρεύματος.

Οι οικιακοί καταναλωτές στους οποίους τη χειμερινή περίοδο θα κοπεί το ρεύμα θα απευθύνονται στις κατά τόπους δημοτικές επιτροπές, από όπου και θα ζητούν την επανασύνδεσή τους με το δίκτυο. Τη δαπάνη θα την αναλαμβάνει το κράτος. Επίσης από το συνολικό ποσό του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης 30 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των λογαριασμών τηλεθέρμανσης των κατοίκων της περιοχής Εορδαίας (Πτολεμαΐδα).


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here