Χειμερινή θλίψη: Όσοι έχουν καστανά μάτια κινδυνεύουν περισσότερο


Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χρώμα των ματιών μας και την υγεία μας. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως το χρώμα των ματιών μπορεί να σχετίζεται και με την ψυχολογία μας.

Πάνω από 5% των Αμερικανών βιώνει την λεγόμενη εποχική κατάθλιψη. Θλίψη που ξεκινά την αρχή του Φθινοπώρου και τελειώνει μόλις έρθει η Άνοιξη. Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο ενώ οι παράγοντες που την προκαλούν είναι ακόμα άγνωστη στους επιστήμονες. Έτσι λοιπόν συνεχίζουν να ερευνούν.

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ουαλίας μελέτησαν 175 φοιτητές του Πανεπιστημίου και διαπίστωσαν πως όσοι είχαν καστανά μάτια είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν εποχική κατάθλιψη.

Αν και οι 175 φοιτητές αποτελούν μικρό δείγμα, ο επικεφαλής της έρευνας Lance Workman και οι συνεργάτες του είναι αρκετά σίγουροι για τα ευρήματα τους.
Όπως λέει ο Workman τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως η γενετική μετάλλαξη που προκαλεί τα γαλάζια μάτια σαν προστασία από την εποχική θλίψη πριν από 10 χιλιάδες χρόνια έχει μετακομίσει προς τα νότια του πλανήτη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ