Κορονoϊός – Μακρόν: Είναι «πολύ πιθανόν» να κόλλησε στην Σύνοδο Κορυφής


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Είναι «πολύ πιθανόν» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να προσβλήθηκε από την Covid-19 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν έχει τεθεί σε καραντίνα στο Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως. Λίγο νωρίτερα μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης σε ένα συνέδριο σχετικά με τη γαλλική πολιτική παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήταν καθισμένος πίσω από ένα γραφείο και φορούσε ζιβάγκο, σακάκι καθώς και μάσκα προσώπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων, ο 42χρονος Μακρόν θα μείνει σε απομόνωση για επτά ημέρες.

Παρόλα αυτά δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο πού κόλλησε τον ιό.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαγνώστηκε θετικός στην COVID-19», ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του. «Η διάγνωση αυτή έγινε έπειτα από τεστ RTPCR που πραγματοποιήθηκαν μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων».

Η προεδρία ανέφερε πως ο Μακρόν θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του εξ αποστάσεως. Εκπρόσωπος είπε πως όλα τα ταξίδια του έχουν ακυρωθεί, περιλαμβανομένης και μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στον Λίβανο στις 22 Δεκεμβρίου.

Πρόσθεσε πως ο Γάλλος πρόεδρος και η ομάδα του προσπαθούν να προσδιορίσουν πού μπορεί να κόλλησε τον ιό.

Ο Μακρόν συμμετείχε σε μια σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμά του την περασμένη εβδομάδα περιελάμβανε επίσης ένα ιδιωτικό δείπνο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, στη διάρκεια του οποίου του απένειμε τον Μεγάλο Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής. Είχε επίσης γεύμα αυτή την εβδομάδα με τους Ευρωπαίους ηγέτες Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Θεάθηκε επίσης να κάνει χειραψία με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Σε απομόνωση και ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, που ήρθε σε επαφή με τον αρχηγό του Κράτους, τίθεται σε απομόνωση, «αν και δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Ως εκ τούτου δεν θα μεταβεί στη Γερουσία, όπου αναμενόταν να παρουσιάσει σήμερα την εμβολιαστική στρατηγική της κυβέρνησης, όπως το είχε κάνει την προηγουμένη στην Εθνοσυνέλευση. Κάλεσε τον πρόεδρο της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ για να ζητήσει συγγνώμη για την απουσία του.

Μια άλλη επαφή του αρχηγού του Κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν απομονώθηκε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Σώματος.

Η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν, η Μπριζίτ, «δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα», διευκρίνισε το γραφείο της. Είχε βρεθεί αρνητική στην COVID-19 προχθές, Τρίτη, προτού επισκεφθεί μια παιδιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου Σεν Λουί στο Παρίσι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ