Καταδίωξη Πέραμα – Αποκάλυψη για ΕΛ.ΑΣ.: Άτυπες εντολές μέσω… Viber για κρίσιμες επιχειρήσεις


Οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενήργησαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα φέρνουν στο φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό

Εντολές μέσω Viber από ιδιωτικά κινητά και όχι μέσω των ασυρμάτων, δίνονται στους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα σε ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και Άμεση Δράση, για τις καταδιώξεις κακοποιών. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται ως συνέχεια των ερευνών, που αφορά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο από αστυνομικά πυρά ένας 20χρονος Ρομά.

Σημειώνεται, ότι στην έρευνα για την επιχείρηση που έγινε από πλευράς της Αστυνομίας, εξετάζεται και η εντολή -αν αυτή τελικώς δόθηκε- προς τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην καταδίωξη, να επιτρέψουν την διαφυγή του οχήματος καθώς υπήρχε κίνδυνος τροχαίου με θύματα ανυποψίαστους πολίτες.

Το παραπάνω έχει προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου, που δήλωσε ότι καμιά τέτοια κεντρική, υπηρεσιακή, επίσημη εντολή δεν έχει δοθεί, ενώ σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», στελέχη της ηγεσίας της Κατεχάκη, δε, αφήνουν να εννοηθεί ότι η υπόδειξη αυτή ήταν πρωτοβουλία υψηλόβαθμου αξιωματικού που ήδη ελέγχεται.

Άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν, ωστόσο, ότι «τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στο 40%-50% των περίπου 30 καταδιώξεων ύποπτων οχημάτων που καταγράφονται ετησίως δίνεται εντολή να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό, υπό τον φόβο παράπλευρων απωλειών.

Αυτό που έγινε με τις εντολές για το κλεμμένο όχημα στο Πέραμα δεν είναι εξαίρεση». Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια άτυπη επιλογή πολλών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που δίνει το «ακαταδίωκτο» σε επικίνδυνους κακοποιούς που ξεφεύγουν… τρομάζοντας τους αστυνομικούς που τους καταδιώκουν.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» προ μερικών εβδομάδων είχε σταλεί από αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., μέσω Viber (οι συνομιλίες στην εν λόγω πλατφόρμα δεν μπορούν να καταγραφούν από τα συστήματα παρακολούθησης ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ), προς αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. το εξής SMS: «Καλημέρα. Λόγω της επετείου από τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, δεν θα έλθετε καμία ομάδα σε αντιπαράθεση για το θέμα αυτό με πολίτες προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και δυσφήμηση της υπηρεσίας. Επιπλέον, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τους διανομείς (delivery), θα αποφεύγετε το επόμενο χρονικό διάστημα βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων και κλιμάκωση επεισοδίων με τους εν λόγω οδηγούς», για να ακολουθήσει, τέλος, η κρίσιμη – άτυπη – εντολή, που αποκτά ιδιαίτερο ειδικό βάρος μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: «Τέλος, με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα με μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα ύστερα από καταδίωξή του από αστυνομικούς δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο της Άμεσης Δράσης». Μάλιστα, μετά το περιστατικό της Παρασκευής στο Πέραμα ακολούθησε – και πάλι μέσω Viber – ρητή εντολή προς ένστολους να μην πλησιάζουν σε καταυλισμούς Ρομά και να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «πρόκληση».

Έμπειροι αστυνομικοί από την πλευρά του αναφέρουν σχετικώς: «Είναι παράλογο πριν ξεκινήσουμε μια καταδίωξη να περιμένουμε την… αδειοδότηση από το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Καθότι, έως ότου λήξουν οι διαδικασίες για τη συγκατάθεση των υπεύθυνων αξιωματικών, είναι προφανές ότι ο ελεγχόμενος – που μπορεί να είναι επικίνδυνος κακοποιός – θα έχει διαφύγει και θα βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά».

Αναφερόμενοι, δε, στην εν λόγω καταδίωξη, επισημαίνουν ότι «οι ένστολοι μπορούν να προχωρήσουν σε νόμιμες συλλήψεις, όταν αντιλαμβάνονται διάπραξη αδικημάτων, χωρίς να υπάρχουν σχετικές εντολές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις για το ζήτημα της «απαγόρευσης καταδιώξεων». Όπως και για τη δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου δράσης για τη σύγκληση ενισχυτικών αστυνομικών δυνάμεων και τον εγκλωβισμό ύποπτων οχημάτων αλλά και για τις σαφείς εντολές που πρέπει να δίνονται σε περιπτώσεις ανάγκης ακινητοποίησης οχημάτων. Επιπλέον, φέρεται να είχε ζητηθεί η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να εξακολουθεί να έχει δικό της κέντρο επιχειρήσεων, ώστε να αποφεύγονται παρανοήσεις και σύγχυση, όπως στην περίπτωση του Περάματος, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Τέλος, τις τελευταίες ώρες τίθεται το ερώτημα γιατί οι υπεύθυνοι του κέντρου της Άμεσης Δράσης – που έχουν στη διάθεσή τους τα ηλεκτρονικά στίγματα των μοτοσικλετών της ΔΙ.ΑΣ. – δεν αντελήφθησαν ότι ορισμένες εξ αυτών ανέπτυσσαν μεγάλη ταχύτητα στους δρόμους του Πειραιά, δείγμα ότι συμμετείχαν σε καταδίωξη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ