Καταδίωξη στο Πέραμα: Έπραξαν σωστά ή υπερβολικά οι αστυνομικοί;


Το αιματηρό συμβάν στο Πέραμα έχει εγείρει ερωτήματα.

Η αιματηρή καταδίωξη κλεμμένου οχήματος στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό από πυροβολισμούς αστυνομικών ενός 20χρονου Ρομά έχει εγείρει ερωτήματα γύρω από την επιχειρησιακή πρακτική της ΕΛ.ΑΣ.

Οι επτά αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο συμβάν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Ο θάνατος του 20χρονου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των Ρομά, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει κινητοποιήσεις και ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε αμέσως, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τη διενέργεια επιχειρησιακής αξιολόγησης του περιστατικού από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία να έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε ημερών.

Το χρονικό της καταδίωξης στο Πέραμα

Το χρονικό της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα θυμίζει περισσότερο σκηνές βγαλμένες από χολιγουντιανή ταινία, παρά από γειτονιές της Αθήνας. Το βράδυ της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά εντοπίζει έξω από πολυχώρο κινηματογράφων στην περιοχή του Ρέντη ένα λευκό Hyundai Accent με σπασμένο φινιστρίνι. Οι αστυνομικοί υπέθεσαν πως πρόκειται για κλεμμένο όχημα και ξεκίνησαν την καταδίωξη.

Ο 20χρονος άρχισε να παραβιάζει κόκκινους σηματοδότες και να αναπτύσσει συνεχώς ταχύτητα. Η καταδίωξη έγινε επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς ήταν Παρασκευή βράδυ και εντός αστικού ιστού. Οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να τερματίσουν την επιχείρηση. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι αστυνομικοί δεν άκουσαν την εντολή. Μάλιστα, άλλες τέσσερις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. από την περιοχή της Δυτικής Αττικής μπήκαν στην καταδίωξη.

Λίγα λεπτά αργότερα το όχημα ακινητοποιήθηκε στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα και ο επικεφαλής υπαστυνόμος προσπάθησε με τη μηχανή του να πάει μπροστά από το όχημα. Τότε, ο 20χρονος εμβόλισε τη μηχανή του και ο υπαστυνόμος έπεσε στο έδαφος. Ο τελευταίος έβγαλε το πιστόλι του και άρχισε να πυροβολεί. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί, πιστεύοντας πως δέχονται πυρ, έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα και έριξαν συνολικά 38 σφαίρες. Στο λευκό Hyundai επέβαιναν τρεις νεαροί Ρομά. Ο 20χρονος οδηγός έπεσε νεκρός, ο δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται, ενώ ο τρίτος αναζητείται.

Τα υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών, οι απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών και μαρτυρίες τόσο των ιδίων αστυνομικών όσο και αυτοπτών μαρτύρων εξετάζονται από το Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Έπραξαν σωστά ή υπερβολικά οι αστυνομικοί; Πάρτε μέρος στην ψηφοφορία του debater.gr και πείτε τη δική σας γνώμη


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ