Αυτοφροντίδα: Συμβουλές αυτοφροντίδας για το άγχος και την κατάθλιψη


Θα αρνιόσαστε σε ένα παιδί να φάει για μια μέρα ή θα τα ταΐζατε ό,τι ήθελαν όλη την ημέρα; Τι θα λέγατε να τους αφήσετε να ξενυχτούν βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια; Αν είχαν μια κακή μέρα θα τους δίνατε αλκοόλ ή επιπλέον υπνωτικά χάπια για να τους βοηθήσετε να νιώσουν καλύτερα; Πολλοί άνθρωποι που παλεύουν με το άγχος και την κατάθλιψη φροντίζουν συστηματικά τον εαυτό τους με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Ακριβώς όπως ένα παιδί του οποίου οι βασικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται «λιώνει» συναισθηματικά, όταν οι ενήλικες δεν φροντίζουν τις ίδιες τους τις ανάγκες, καθιστούν τη διαχείριση των συναισθημάτων τους πολύ πιο δύσκολη.

Πώς να σας φροντίσετε καλύτερα;

  • Αντιμετωπίστε τη σωματική ασθένεια

Όταν είμαστε σωματικά άρρωστοι, είμαστε πιο επιρρεπείς σε αρνητικά συναισθήματα. Είναι σημαντικό να αναζητούμε ιατρική θεραπεία όταν είμαστε άρρωστοι και να παίρνουμε τα φάρμακα που μας έχουν συνταγογραφηθεί ακριβώς με τον τρόπο που έχει συνταγογραφηθεί. Οι άνθρωποι που παλεύουν με κατάθλιψη ή άγχος τείνουν να αισθάνονται ότι «δεν πρέπει να χρειάζονται φάρμακα» και ως αποτέλεσμα γίνονται ασυνεπείς στη λήψη των φαρμάκων τους. Τα φάρμακα που θεραπεύουν το άγχος και την κατάθλιψη λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο εάν λαμβάνονται με συνέπεια όπως συνταγογραφούνται. Όταν άλλες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα προβλήματα του θυρεοειδούς δεν αντιμετωπίζονται, η διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους καθίσταται πιο δύσκολη.

  • Ισορροπημένη Διατροφή

Το άγχος και η κατάθλιψη συχνά επηρεάζουν την όρεξή μας – μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αέναα πεινασμένοι ενώ άλλοι δεν έχουν καθόλου όρεξη. Το να υποχωρείς και να ακολουθείς αυτές τις παρορμήσεις καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη διαχείριση των συναισθημάτων. Νιώθουμε σωματικά καλύτερα όταν τρώμε μια υγιεινή ισορροπία φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνών, γαλακτοκομικών και δημητριακών, ενώ περιορίζουμε το υπερβολικό λίπος και τη ζάχαρη. Είτε πεινάτε όλη την ώρα είτε δεν πεινάτε καθόλου, η κατανάλωση έξι μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για τρία μεγαλύτερα γεύματα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το κλειδί είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί για εσάς και στη συνέχεια να το κάνετε ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε αυτή τη στιγμή. Η υγιεινή διατροφή κάνει τα συναισθήματα πιο διαχειρίσιμα.

  • Αποφύγετε την κατανάλωση ουσιών που αλλάζουν τη διάθεση

Ένα ενεργειακό ποτό το απόγευμα ή μερικές μπύρες μετά τη δουλειά μπορεί να φαίνονται ένας δελεαστικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του άγχους ή της κατάθλιψης. Ωστόσο, αυτές οι ουσίες – μαζί με τη λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή ή φαρμάκων που δεν έχουν συνταγογραφηθεί για εσάς – θα δυσκολέψουν επιπλόεν τη διαχείριση των συναισθημάτων σας. Οι άνθρωποι καταφεύγουν συνήθως στην καφεΐνη όταν νιώθουν πως έχουν χαμηλή ενέργεια, αλλά ξεχνούν ότι επτά ώρες μετά το τελευταίο φλιτζάνι καφέ, η μισή καφεΐνη παραμένει στο σύστημά τους. Το να πίνετε ένα ενεργειακό ποτό αργά το απόγευμα μπορεί να φαίνεται ως ο τέλειος τρόπος για να βάλετε τα παιδιά στο κρεβάτι, αλλά πιθανότατα θα δυσκολέψει πολύ τον ύπνο που χρειάζεστε για να έχετε καλύτερη ενέργεια μακροπρόθεσμα.

  • Ισορροπημένος ύπνος

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 8,25 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Η στέρηση έστω και μίας ώρας ύπνου κάνει τον εγκέφαλό μας να συμπεριφέρεται το ίδιο σαν να είναι νόμιμα μεθυσμένος με αλκοόλ. Για να κοιμάστε καλύτερα, ορίστε μια σταθερή ώρα για τον ύπνο κάθε βράδυ και μια σταθερή ώρα για να σηκώνεστε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει χρόνο για να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο. Η καθιέρωση αυτών των υγιεινών συνηθειών ύπνου, θα σας κάνει λιγότερο ευερέθιστους και επιρρεπείς σε συναισθηματικές εκρήξεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ