Κούγιας για Πέραμα: Οι 7 αστυνομικοί εκφράζουν λύπη για τον χαμό του Ρομά – Έτσι θα τους υπερασπιστώ


Ο δικηγόρος των επτά αστυνομικών που εμπλέκονται στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, Αλέξης Κούγιας, ανέπτυξε την υπερασπιστική γραμμή των εντολέων του

Ως σημαντική χαρακτήρισε ο Αλέξης Κούγιας, ο δικηγόρος των επτά αστυνομικών που εμπλέκονται στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που κατέληξε με τον θάνατο ενός νεαρού Ρομά, την υπόθεση που εκτυλίσσεται στα δικαστήρια του Πειραιά όπου οδηγήθηκαν νωρίτερα το πρωί οι αστυνομικοί.

«Οι εντολείς μου ζήτησαν να εκφράσουν τη λύπη τους για την απώλεια ενός συνανθρώπου τους. Αυτό, όμως, που υποστηρίζουμε ότι προηγήθηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας και γι’ αυτό είναι καταζητούμενοι οι επιζήσαντες όπως ο συλληφθείς που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας 10 αστυνομικών και ο καταζητούμενος που δεν εμφανίστηκε για να πει τη δική τους αλήθεια» είπε αρχικά ο κ. Κούγιας.

«Δυστυχώς η υπόθεση έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Άκουσα πρώην πρόεδρο κόμματος να λέει ότι είχαν υπηρεσία 5 μηνών. Ο με λιγότερα χρόνια υπηρετήσας έχει 5 χρόνια προϋπηρεσία και αυτός με τα περισσότερα έχει 15 χρόνια. Ο επικεφαλής είναι 25 ετών υπαστυνόμος αριστούχος της σχολής. Είναι από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας» είπε για τους αστυνομικούς ο Αλέξης Κούγιας.

Όπως είπε «δεν θα επιστρέψω να υπάρξει σκιά ότι εγώ, ο εισαγγελέας, ο ανακριτής επηρεάστηκαν από την ιδιότητα των αστυνομικών. Σας πληροφορώ ότι αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους ενώ κινηθεί – κακώς κατά τη γνώμη μου -πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους με το ερώτημα της απόταξης».

Μιλώντας, δε, για την υπερασπιστική γραμμή των επτά αστυνομικών για όσα συνέβησαν στο Πέραμα ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι «αν μια λέξη από το απολογητικό υπόμνημα δεν είναι αλήθεια σας καλώ να εκθέσετε και εμένα και τους εντολείς μου. Η υπερασπιστική γραμμή που επέλεξα βασίζεται όχι στις απολογίες των αστυνομικών αλλά στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων».

Εντωμεταξύ έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι των θυμάτων που φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο του Πειραιά

Υπό δρακόντεια μέτρα μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια στον Πειραιά το πρωί της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου, οι επτά αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ένας 18χρονος Ρομά, ο οποίος οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο. Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει από νωρίς το δρόμο μπροστά από τα δικαστήρια, προκειμένου να μην υπάρξει ένταση.

Οι 7 αστυνομικοί έφτασαν στον ανακριτή λίγο πριν από τις 9, με τους συγκεντρωμένους να τους αποκαλούν «ήρωες» και να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή θα βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο επεισοδίων σε περιοχές όπου διαμένουν Ρομά (Ασπρόπυργο, Λιόσια, Μέγαρα). Και αυτό διότι οδηγούνται στον Ανακριτή οι εφτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για την υπόθεση, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να χαρακτηρίζουν την ημέρα κρίσιμη.

Φορτισμένο το κλίμα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας έχει αναλάβει –κατ’ εντολή του αρχηγού του Σώματος- την «εσωτερική έρευνα» για την αξιολόγηση των δράσεων από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τους συντονιστές αξιωματικούς του επιχειρησιακού κέντρου της Άμεσης Δράσης.

Αυτό που προκαλεί εντονότερο προβληματισμό δεν είναι η εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων για διακοπή της καταδίωξης αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρξε «plan b». Αστυνομικές πηγές εξηγούν: «Δεν είναι επιχειρησιακά ορθό να διακόπτεται έτσι απλά μία καταδίωξη. Μπορεί να θεωρηθεί ορθό να διακοπεί μία καταδίωξη για λόγους έκτακτων συνθηκών και κινδύνων, ωστόσο, ακολούθως πρέπει να γίνουν οι ανάλογες επιχειρησιακές ενέργειες για την εκπόνηση σχεδίου για τον εντοπισμό των ατόμων που καταδιώκονται».

Έμπειρα στελέχη της Αστυνομίας εξηγούν ότι στην προκειμένη περίπτωση, στην καταδίωξη στο Πέραμα, το βέλτιστο επιχειρησιακά θα ήταν να υπήρχε συνδρομή αστυνομικών της ομάδας ΟΠΚΕ και περιπολικών της Άμεσης Δράσης. Δηλαδή, η καταδίωξη να συνεχιζόταν από οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που θα ήταν σε θέση να εγκλωβίσουν και να ακινητοποιήσουν το όχημα των υπόπτων με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη τονίζουν ότι «ουδέποτε δόθηκαν εντολές είτε από την πολιτική είτε από τη φυσική ηγεσία να διακόπτονται οι καταδιώξεις». Στην περίπτωση του Περάματος εντούτοις ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή στον διαβιβαστή των σημάτων στο επιχειρησιακό κέντρο να σταματήσει η καταδίωξη.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης τονίζουν ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό». Πολλές φορές στο παρελθόν καταδιώξεις στη δυτική Αττική είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να προκρίνεται η λύση της «επίδειξης ανοχής». Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αξιολόγησης φαίνεται ότι συμπεραίνεται η ανάγκη για περισσότερες ομάδες ΟΠΚΕ, όπως και για περιπολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της «εσωτερικής έρευνας» αξιολογούνται οι χειρισμοί των αξιωματικών που βρίσκονταν την επίμαχη ώρα στο επιχειρησιακό κέντρο. Ήταν επιβεβλημένη η εντολή για διακοπή καταδίωξης; Υπήρξαν ενέργειες προκειμένου να βρεθεί «plan b» για την καταδίωξη των υπόπτων; Αυτά είναι τα δύο πιο κρίσιμα ερωτήματα. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνουν στο Newsbomb.gr ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει προς την κοινωνία η εικόνα ότι η Αστυνομία αφήνει τους κακοποιούς ανενόχλητους όταν αυτοί εντοπίζονται να κινούνται στους δρόμους της Αθήνας».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ