Otto Wichterle: H Google τιμά τον εφευρέτη των φακών επαφής με το σημερινό της doodle


Ο ίδιος από μικρό παιδί υπήρξε λάτρης των επιστημών, ενώ το 1936 πήρε το διδακτορικό του στην Οργανική Χημεία από το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Πράγας. Στο ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ο Wichterle δίδαξε τη δεκαετία του ‘50, ενώ παράλληλα ανέπτυσσε ένα απορροφητικό και διαφανές τζελ, για εμφυτεύματα στα μάτια. Σημειώνεται πως και ίδιος φορούσε γυαλιά. Πολιτικές αναταραχές τον οδήγησαν να εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή θέση και να αναπτύξει την ιδέα του στο σπίτι του.

Otto Wichterle: H Google τιμά τον εφευρέτη των φακών επαφής με το σημερινό της doodle

Ο Otto Wichterle έφτιαξε τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής το 1961, αξιοποιώντας έναν αυτοσχέδιο εξοπλισμό που περιελάμβανε ένα παιδικό παιχνίδι κατασκευών, μία ελαφριά μπαταρία ποδηλάτου, ένα μοτέρ από φωνογράφο και σπιτικούς γυάλινους σωλήνες και καλούπια. Ο ίδιος διακρίθηκε με αμέτρητα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και υπήρξε ερευνητής για όλη του τη ζωή. Το 1993 μετά την ίδρυση της Τσεχίας, ο Otto Wichterle εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας της Τσεχίας.

Otto Wichterle: Οι καινοτομίες του έθεσαν επίσης τα θεμέλια για ιατρικές τεχνολογίες αιχμής

Αν και είναι ευρέως γνωστός για τους φακούς επαφής, σημαντική ήταν και η συνεισφορά στις σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες, όπως στην περίπτωση των «έξυπνων» βιοϋλικών που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ανθρώπινων συνδετικών ιστών και των βιο-αναγνωρίσιμων πολυμερών, τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο για τη χορήγηση φαρμάκων.

Ο Otto Wichterle άφησε την τελευταία του πνοή στις 18 Αυγούστου 1998 στο χωριό Στραζίσκο της Τσεχίας. Ήταν 84 ετών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ