Αλλεργίες στα φιστίκια: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο

Αλλεργίες στα φιστίκια: Οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν περίπου 2 μαθητές ανά τάξη Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες σοβαρών αλλεργικών κρίσεων και η πιο κοινή τροφική αλλεργία σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Με τα παιδιά να επιστρέφουν για άλλη μια φορά στις τάξεις εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και των εμβολιασμών να ανοίγονται σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες, οι τροφικές αλλεργίες παραμένουν μια αυξανόμενη ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν περίπου 2 μαθητές ανά τάξη. Τα φιστίκια είναι ένα από τα οκτώ τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων που ευθύνονται για τις πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στις Η.Π.Α.

Η αυστηρή αποφυγή του τροφικού αλλεργιογόνου είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια αντίδραση και, με τις αλλεργίες στα φιστίκια, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και προσοχή.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η αλλεργία στα φιστίκια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα τις πρωτεΐνες των φιστικιών ως επιβλαβείς ουσίες και η άμεση και έμμεση επαφή μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να απελευθερώσει χημικές ουσίες που προκαλούν συμπτώματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δερματικές αντιδράσεις όπως κνίδωση ή οίδημα, κνησμό ή μυρμήγκιασμα γύρω από το στόμα και το λαιμό, πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια ή έμετος, σφίξιμο του λαιμού, καταρροή και δύσπνοια ή συριγμό. Επιπλέον, η αλλεργία στα φιστίκια είναι η πιο κοινή αιτία αναφυλαξίας που προκαλείται από τα τρόφιμα, καθώς απαιτεί θεραπεία με αυτόματο έγχυση επινεφρίνης και ένα ταξίδι στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Εκατομμύρια παιδιά είναι αλλεργικά στα φιστίκια και μερικά μπορεί να έχουν απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις εάν εκτεθούν κατά λάθος σε αυτά.

Τα σημάδια της αναφυλαξίας μπορεί να περιλαμβάνουν στένωση των αεραγωγών, γρήγορο σφυγμό, πρήξιμο στο λαιμό, σοβαρή πτώση της πίεσης και ζάλη, ζάλη ή απώλεια συνείδησης.

Στα σχολεία, δεν είναι πάντα εύκολο ή δυνατό να αποφευχθούν ορισμένα τρόφιμα και το CDC συνιστά στα σχολεία, τα προγράμματα μετέπειτα φροντίδας και τα προγράμματα έγκαιρης φροντίδας και εκπαίδευσης να αναπτύξουν σχέδια για την πρόληψη μιας αλλεργικής αντίδρασης και την ανταπόκριση σε έκτακτη ανάγκη τροφικής αλλεργίας.

Τα βήματα προς αυτόν τον σκοπό περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της καθημερινής διαχείρισης των τροφικών αλλεργιών σε μεμονωμένα παιδιά, την προετοιμασία για αυτές τις επείγουσες καταστάσεις τροφικής αλλεργίας, την παροχή επαγγελματικής ανάπτυξης σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες για τα μέλη του προσωπικού, την εκπαίδευση των παιδιών και των μελών της οικογένειας και τη δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς και ασφαλούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Η Mayo Clinic συμβουλεύει να βεβαιωθείτε ότι ένα παιδί γνωρίζει να ζητήσει άμεση βοήθεια, χρησιμοποιώντας ένα γραπτό σχέδιο σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, αποθαρρύνοντας τα παιδιά από το να μοιράζονται τροφές, φροντίζοντας να υπάρχει πάντα άμεσα διαθέσιμος ένας αυτόματος εγχυτήρας επινεφρίνης και βάζοντας το παιδί να φοράει ιατρική ειδοποίηση βραχιόλι ή κολιέ.

Για ορισμένους, μπορεί να δικαιολογείται περαιτέρω θεραπεία συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με τον αλλεργιολόγο του παιδιού. Συγκεκριμένα, το 2020, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το Palforzia [Peanut (Arachis hypogaea) Allergen Powder-dnfp] για τον μετριασμό των αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας, που μπορεί να εμφανιστούν με τυχαία έκθεση στα φιστίκια.

Το Palforzia είναι το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της αλλεργίας στα φιστίκια στα παιδιά. “Η αλλεργία στα φιστίκια επηρεάζει περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά στις ΗΠΑ και μόνο 1 στα 5 από αυτά τα παιδιά θα ξεπεράσει την αλλεργία του. Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία, τα αλλεργικά άτομα πρέπει αυστηρά να αποφεύγουν την έκθεση για να αποτρέψουν σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις”, δήλωσε ο Peter Marks., διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Φαρμάκων του FDA, είπε σε μια ανακοίνωση εκείνη την εποχή.

“Ακόμη και με αυστηρή αποφυγή, μπορεί και συμβαίνουν ακούσιες εκθέσεις. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την αποφυγή φιστικιών, το Palforzia παρέχει μια εγκεκριμένη από τον FDA θεραπευτική επιλογή για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αυτών των αλλεργικών αντιδράσεων σε παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια.” Νέα ελπίδα για παιδιά που πάσχουν από αλλεργία στα φιστίκια; Το Palforzia μπορεί να ξεκινήσει σε άτομα ηλικίας 4 έως 17 ετών με επιβεβαιωμένη διάγνωση αλλεργίας στα φιστίκια και μπορεί να συνεχιστεί σε άτομα ηλικίας 4 ετών και άνω.

Όσοι λαμβάνουν Palforzia πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα φιστίκια στη διατροφή τους. Το Palforzia δεν αντιμετωπίζει αλλεργικές αντιδράσεις και δεν πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια αλλεργικής αντίδρασης. Το Palforzia μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. «Λόγω αυτού του κινδύνου, τα παιδιά που λαμβάνουν Palforzia θα πρέπει να έχουν μαζί τους ενέσιμη επινεφρίνη ανά πάσα στιγμή», αναφέρει ο ιστότοπος του φαρμάκου.

Σε κλινικές μελέτες, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πόνος στο στομάχι, έμετος, αίσθημα αδιαθεσίας, φαγούρα ή κάψιμο στο στόμα, ερεθισμός του λαιμού, βήχας, καταρροή, φτέρνισμα, σφίξιμο στο λαιμό, συριγμός, δύσπνοια, φαγούρα στο δέρμα, κνίδωση και φαγούρα στα αυτιά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here