Μεσογειακός κυκλώνας: Το φαινόμενο που προκαλεί καταστροφές στη Σικελία και αλλαγές στη Μεσόγειο


O Μεσογειακός Κυκλώνας αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή της Σικελίας έως και την Κυριακή

Έτοιμη να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν Μεσογειακό Κυκλώνα είναι η Σικελία, ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει ανέμους ταχύτητας μεγαλύτερης από 100χλμ./ώρα και κύματα ύψους 5 μέτρων. Ήδη η περιοχή έχει δοκιμαστεί τα τελευταία 24ωρα από σφοδρές καταιγίδες που έχουν προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων: ενός 53χρονου που πνίγηκε στην πόλη Γκραβίνα και ενός 63χρονου η σορός του οποίου βρέθηκε στην πόλη Σκόρντια με τα σωστικά συνεργεία να αναζητούν την 54χρονη σύζυγό του.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι αυτός ο Μεσογειακός Κυκλώνας αποτελεί την τελευταία απόδειξη για το πώς η κλιματική αλλαγή κάνει πιο τροπικό το περιβάλλον στη Μεσόγειο.

«Η Σικελία γίνεται τροπική περιοχή και ο επερχόμενος Μεσογειακός Κυκλώνας είναι πιθανότατα ο πρώτος που θα χτυπήσει την περιοχή αυτή αλλά σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος» δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Οικολογίας και Κλιματικής Αλλαγής στο πανεπιστήμιο της Κατάνια, Κρίστιαν Μούλντερ. «Μέχρι τώρα ήμασταν συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα κυκλώνα να συμβαίνουν στους ωκεανούς και όχι σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος. Αλλά πλέον αυτή είναι η πραγματικότητα» προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο Μεσογειακός Κυκλώνας σχηματίζεται λόγω του θερμού κλίματος στη βόρεια Αφρική και των θερμών νερών της Μεσογείου. Το Αιγαίο έχει θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο ενώ στο Ιόνιο η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο. Ως αποτέλεσμα έχουμε το φαινόμενο της «χύτρας».

Βάσει των τελευταίων μετεωρολογικών δεδομένων ο Μεσογειακός Κυκλώνας αναμένεται να πλησιάσει την Σικελία σήμερα, Πέμπτη, και να παραμείνει στην περιοχή ακόμα και μέχρι την Κυριακή.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι μοναδικό. Αυτό που επηρεάζει τη Σικελία και την Καλαβρία είναι ένα ατμοσφαιρικό επεισόδιο. Έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός υποτροπικού κυκλώνα αλλά κατά διαστήματα δίνει την εικόνα ενός τροπικού κυκλώνα. Το μοναδικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση είναι η διάρκεια και η στατικότητά του που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να διαλυθεί. Από τη μια μεριά συνεχίζει να «θρέφεται» από τα κρύα δυτικά ρεύματα και από την άλλη δεν μπορεί να κινηθεί ανατολικότερα λόγω του αντικυκλώνα στα Βαλκάνια» εξήγησε από την πλευρά του ο μετεωρολόγος και κλιματολόγος στο εθνικό ερευνητικό συμβούλιο της Ιταλίας, Τζούλιο Μπέτι.

Η αλλαγή στη Σικελία

Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι αισθητά στην Ιταλία και ειδικότερα στη Σικελία όπου τον Αύγουστο καταγράφηκαν θερμοκρασίες 48,8 βαθμών Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε χώρα της Ευρώπης. Την ίδια ώρα η μέση θερμοκρασία στα ηπειρωτικά έχει αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή της και 9 τραυματίστηκαν όταν ένας ανεμοστρόβιλος σάρωσε το νησί Παντελερία ξηλώνοντας σκεπές και αναποδογυρίζοντας τουλάχιστον έξι αυτοκίνητα με τους κατοίκους να μιλούν για εικόνες αποκάλυψης.

Ενδεικτικό των αλλαγών είναι, τέλος, το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχει διπλασιαστεί η παραγωγή στη Σικελία τροπικών φρούτων όπως τα αβοκάντο, τα μάνγκο και οι παπάγιες ενώ στον βοτανικό κήπο του Παλέρμο οι ερευνητές διαπίστωσαν για πρώτη φορά τη άνθηση του φυτού welwitschia που μέχρι σήμερα συναντάται μόνο στην έρημο της Ναμίμπια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ