28η Οκτωβρίου 1940: Η Επέτειος του ΟΧΙ τιμάται με λαμπρότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα


Σήμερα 28 Οκτωβρίου εορτάζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα η “Επέτειος του ΟΧΙ”. Προς απάντηση στον Ιταλό Πρέσβη και στην ιταλική κυβέρνηση που καλούσε τους Έλληνες να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων τους από τη μεθόριο, ο Ιωάννης Μεταξάς τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είπε ένα βροντερό “ΟΧΙ”.

Αυτή η άρνηση βεβαίως αντανακλούσε την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αν και ήταν γνωστές οι συνέπειες. Εκείνο το ξημέρωμα, ο Μεταξάς αναφώνησε και το γνωστό “Alors, c’est la guerre!” προς το μέρος του Πρέσβη.

Επιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος ήταν η μόνη λύση. Οι Έλληνες σήκωσαν το ανάστημά τους και αγωνίστηκαν σθεναρά, με αξιοζήλευτες επιδόσεις. Ο αγώνας δεν σταμάτησε ούτε με την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα.

28η Οκτωβρίου 1940: Η λαμπρή επέτειος του ΟΧΙ

Ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις υπέκυπταν η μία μετά την άλλη στις ορέξεις του ιταλογερμανικού στρατού, οι Έλληνες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Διήρκεσε συνολικά 216 ημέρες. Μια μικρή χώρα στον χάρτη έδωσε μαθήματα θάρρους και αυτοθυσίας, προκαλώντας παγκόσμια κατάπληξη. “Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”. Αν και αυτή η δήλωση αμφισβητείται ως προς την προέλευσή της (ορισμένοι την αποδίσουν στον Ουίνστον Τσόρτσιλ, άλλοι στον Γιαν Κρίστιαν Σματς, η ουσία παραμένει η ίδια. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν και έδωσαν σε όλους να καταλάβουν πως υπάρχουν ακόμη ιδανικά και αξίες, που καμιά άνεση δεν μπορεί να ξεγράψει.

Κανονικά οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Στην σκιά της συνεχιζόμενης πανδημίας, οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου διεξάγονται σχεδόν κανονικά σε ολόκληρη την επικράτεια. Εξαιρέσεις αποτελούν οι περιφέρειες που αποφάσισαν πως τα κρούσματα βρίσκονται σε υπερβολικά ανοδική τροχιά. Ως εκ τούτου, είναι πολύ επικίνδυνη η διεξαγωγή των παρελάσεων. Παραδείγματα αποτελούν το Κιλκίς και οι Σέρρες, μιας και στην Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε επιδημιολογικό επίπεδο. Σαφώς και η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους θεατές. Ενώ η διάρκεια των παρελάσεων δεν θα ξεπερνά τα 60 λεπτά προς αποφυγή του συνωστισμού και των δυσάρεστων συνεπειών που αυτός προκαλεί. Στη Θεσσαλονίκη, η λαμπρή στρατιωτική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Δηλώσεις Υπουργού Εθνικής Αμύνης

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την Επέτειο του ΟΧΙ και τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, δήλωσε: “Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί σύμβολο εθνικής ομοψυχίας για όλο τον Ελληνισμό. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες. Εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό αποτρεπτικό στίγμα. Η 28η Οκτωβρίου 1940 κατέχει ξεχωριστή θέση στη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία του έθνους μας, αποτελώντας σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και εθνικής ομοψυχίας για όλο τον Ελληνισμό. Η ιστορική αξία του Έπους είναι ανεκτίμητη. Διότι μας εμψυχώνει και μας διδάσκει ότι με σκληρούς αγώνες, τόλμη, αυτοθυσία και πίστη στα εθνικά και δημοκρατικά ιδεώδη, πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Στόχοι και επιδιώξεις οι οποίοι εδράζονται σε υψηλές αξίες και ιδανικά, όπως ο Αγώνας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Αποτελεί διαχρονική δέσμευση για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ότι θα συνεχίσουν να είναι ο εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας μας. Μια δέσμευση απέναντι στους προγόνους μας, που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπληρώνουν σε καθημερινή βάση. Έτσι ώστε η χώρα μας να μπορεί να αντιμετωπίζει όλες τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας. Αλλά ταυτόχρονα να εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής μας”.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ