Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία


 

Ερευνητές και ψυχολόγοι έχουν πει ότι το να είστε σε επαφή με τη φύση κάθε μέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε τη διάθεσή σας, και αυτό περιλαμβάνει μια ωραία βόλτα στην παραλία. Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Έχει αναφερθεί παλαιότερα ότι οι «μπλε χώροι» είναι μερικές φορές το κλειδί για μια υψηλότερη ποιότητα ζωής, σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν κοντά στην ακτή είναι πιο ευτυχισμένοι.

Οι ερευνητές μελέτησαν 60 άτομα πριν, κατά τη διάρκεια και αφού περνούσαν 20 λεπτά την ημέρα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η ίδια η μελέτη διήρκεσε τρεις εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να περνούν χρόνο περπατώντας στην παραλία κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, περπατώντας στους δρόμους της πόλης τη δεύτερη, ενώ την τρίτη ξεκουράζονταν σε εσωτερικούς χώρους. Ακόλουθα, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων, κάνοντας τους μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη συνολική διάθεσή τους. Οι βόλτες στην παραλία δεν απέφεραν σημαντικά οφέλη για την καρδιά, αλλά οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι είχαν καλύτερη διάθεση συνολικά.

Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι η μελέτη τους περιελάμβανε ένα αρκετά μικρό, περιεκτικό δε δείγμα που θα δικαιολογούσε περαιτέρω μελέτη. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ψυχολογικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του περιβάλλοντος όπου εκτελείται και ότι οι μπλε χώροι είναι καλύτεροι από τους αστικούς χώρους από αυτή την άποψη», δήλωσε ο συντονιστής της έρευνας Δρ Mark Nieuwenhuijsen. «Συγκεκριμένα, μετά από μια σύντομη βόλτα στην παραλία της Βαρκελώνης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιώσεις στη διάθεση, τη ζωτικότητα και την ψυχική τους υγεία».

Εάν μπορείτε να το κάνετε, μια βόλτα στην παραλία θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να ενιισχύσετε φυσικά την ψυχική σας υγεία, ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας της πανδημίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ