Διαταραχή μετατραυματικού στρες γυναίκες: Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου

Σε γυναίκες που έχουν υποστεί τραύμα, τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, με περισσότερα συμπτώματα κατά τις πρώτες ημέρες του κύκλου όταν η ορμόνη οιστραδιόλη είναι χαμηλή και λιγότερα συμπτώματα κοντά στην ωορρηξία, όταν η οιστραδιόλη είναι υψηλή, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν επιδράσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία του PTSD, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Jenna Rieder, PhD, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Trauma: Theory, Research, Practice and Policy.

Η οιστραδιόλη είναι μια μορφή οιστρογόνου που ρυθμίζει τον αναπαραγωγικό κύκλο στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου, η αύξηση των επιπέδων οιστραδιόλης πυροδοτεί έναν καταρράκτη γεγονότων που καταλήγουν σε ωορρηξία. Μελέτες έχουν συνδέσει φάσεις του κύκλου με την χαμηλά επίπεδα οιστραδιόλης με μεγαλύτερη ενεργοποίηση στις μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με το συναίσθημα, και με χαμηλότερη ενεργοποίηση στον προμετωπιαίο φλοιό κατά την προβολή συναισθηματικού περιεχομένου. Η χαμηλή οιστραδιόλη έχει επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερο στρες και άγχος καθώς και με αυξημένες αντιδράσεις στο φόβο.

Προκειμένου να εξεταστεί εάν αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση στο τραύμα, οι ερευνητές μελέτησαν 40 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 33 ετών, που όλες είχαν βιώσει ή είχαν γίνει μάρτυρες ενός τραυματικού γεγονότος, όπως ένας σοβαρός τραυματισμός ή η σεξουαλική βία. Στο πρώτο μέρος της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε ένα ερευνητικό εργαστήριο, οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο οιστραδιόλης των συμμετεχουσών στο σάλιο τους και στη συνέχεια τους ζήτησαν να περιγράψουν το τραύμα που τους είχε συμβεί και τα συμπτώματα PTSD που είχαν βιώσει τον περασμένο μήνα. Διαπίστωσαν ότι η χαμηλότερη οιστραδιόλη συσχετίστηκε με μεγαλύτερη υποκειμενική σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης δύο βιοδείκτες στρες στο σάλιο των συμμετεχόντων, την ορμόνη κορτιζόλη και το ένζυμο άλφα-αμυλάση του σάλιου, πριν και αφού οι συμμετέχουσες περιγράψουν το τραύμα τους. Η άλφα-αμυλάση του σάλιου σχετίζεται με την απόκριση του στρες «fight or flight» και η κορτιζόλη σχετίζεται με την πιο αργή, πιο παρατεταμένη απόκριση του σώματος στο στρες. «Σε ένα υγιές σύστημα θέλουμε μια μέτρια, συντονισμένη απόκριση και των δύο αυτών βιοδεικτών», είπε η Rieder. Στις γυναίκες στις φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου με χαμηλή περιεκτικότητα οιστραδιόλης, οι ερευνητές βρήκαν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και υψηλά επίπεδα άλφα-αμυλάσης του σάλιου ως απόκριση στην επανάληψη των ιστορικών τραυμάτων τους – ένα μοτίβο που έχει συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με δυσπροσαρμοστικές αντιδράσεις στο στρες.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να απαντήσουν σε πέντε καθημερινά ερωτηματολόγια (κατά το ξύπνημα, πριν τον ύπνο και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας), για 10 ημέρες. Κατά μέσο όρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες είχαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην καθημερινή τους διάθεση κατά τη διάρκεια των ημερών χαμηλών επιπέδων οιστραδιόλης του κύκλου τους και ανέφεραν πιο σοβαρά συμπτώματα PTSD εκείνες τις ημέρες.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες στη διάγνωση και τη θεραπεία της PTSD σε γυναίκες, οι οποίες υποεκπροσωπούνται εδώ και πολύ καιρό στην έρευνα για το PTSD. «Το PTSD για μεγάλο χρονικό διάστημα μελετήθηκε κυρίως σε άνδρες, εν μέρει επειδή μελετήθηκε κυρίως σε βετεράνους, οι οποίοι ήταν κυρίως άνδρες», είπε η Rieder. Εκτός από το να επηρεάζει τη διάγνωση, η γνώση του τρόπου με τον οποίο ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει τα συμπτώματα του PTSD θα μπορούσε να είναι χρήσιμη τόσο για τους κλινικούς ιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Σύμφωνα με την ίδια: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι κλινικοί γιατροί θα ήθελαν να μάθουν, ώστε να μπορούν να μεταδώσουν αυτή τη γνώση ως μέρος της ψυχοεκπαίδευσης», είπε ο Rieder. «Για τις γυναίκες που κάνουν φυσικά ποδήλατο, μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσουν πώς ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει τα συμπτώματά τους. Όταν μπορείς να εξηγήσεις τι συμβαίνει βιολογικά, συχνά γίνεται λιγότερο απειλητικό».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here