Καρκίνος παχέος εντέρου: Η ηλικία δεν φαίνεται πως παίζει ρόλο στην πρόγνωση για επιβίωση


Οι συγγραφείς της νέας μελέτης δήλωσαν έκπληκτοι από τα ευρήματα, τα οποία έρχονται καθώς τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται μεταξύ των νεαρών Αμερικανών. “Ως ομάδα, οι νεότεροι ασθενείς είναι πιο δραστήριοι σωματικά και έχουν υψηλότερη απόδοση και είναι σε καλύτερη θέση να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες από τους μεγαλύτερους ασθενείς. Τείνουν επίσης να αντιμετωπίζονται με υψηλότερες δόσεις θεραπείας και έχουν λιγότερο σοβαρές παρενέργειες.” Αυτό δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kimmie Ng. Είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber Young-Onset Colectal Cancer Center, στη Βοστώνη. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει την επιβίωση σε νεότερους έναντι μεγαλύτερων ασθενών που συμμετέχουν σε μια κλινική δοκιμή θεραπείας για μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τους χρόνους επιβίωσης περισσότερων από 500 ασθενών ηλικίας κάτω των 50 ετών και περισσότερων από 1.800 ασθενών άνω των 50 ετών που συμμετείχαν σε μια κλινική δοκιμή που αξιολόγησε έναν συνδυασμό χημειοθεραπείας και βιολογικής θεραπείας σε ασθενείς με προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο στο κόλον. Η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marla Lipsyc-Sharf είπε: “Δεν βρήκαμε σημαντική διαφορά στη συνολική επιβίωση μεταξύ των δύο ομάδων”. Η διάμεση συνολική επιβίωση ήταν 27,07 μήνες στους νεότερους ασθενείς και 26,12 μήνες στους μεγαλύτερους ασθενείς. Η επιβίωση χωρίς εξέλιξη ήταν 10,87 μήνες για τους νεότερους ασθενείς και 10,55 μήνες για τους μεγαλύτερους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς κάτω των 35 ετών είχαν τη μικρότερη μέση συνολική επιβίωση από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα: 21,95 μήνες έναντι 26,12 μηνών στους μεγαλύτερους ασθενείς. Η μελέτη περιελάμβανε σχετικά λίγους ασθενείς ηλικίας κάτω των 35 ετών, επομένως η διαφορά δεν θεωρείται στατιστικά σημαντική. Ωστόσο, τα ευρήματα ταιριάζουν με προηγούμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι οι πολύ νεαροί ασθενείς έχουν χειρότερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου στο Journal of the National Cancer Institute.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι πιο επιθετικός σε μικρότερη ηλικία, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό. Το να μάθουμε περισσότερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεότερους ανθρώπους είναι σημαντικό επειδή τα κρούσματα σε Αμερικανούς ηλικίας κάτω των 50 ετών αυξήθηκαν από 6% το 1990 σε 11% το 2013, ακόμη και όταν η συνολική επίπτωση μειώθηκε, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. “Αν επιμείνουν οι τρέχουσες τάσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου προβλέπεται να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε ασθενείς ηλικίας 20 έως 49 ετών έως το έτος 2040”. Αυτό δήλωσε ο Lipsyc-Sharf. “Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την επιβίωση σε αυτόν τον πληθυσμό προκειμένου να αναπτυχθούν εξατομικευμένες θεραπείες”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ