Πώς η διακύμανση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου επηρεάζει 500.000 ελληνικά νοικοκυριά


Η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου χθες Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι μια εξέλιξη που προκάλεσε ικανοποίηση, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό. Ο λόγος είναι προφανής. Παρά την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου αυτές εξακολουθούν να κυμαίνονται 200% υψηλότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019.  

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «διέταξε» την Gazprom να αρχίσει να ξαναγεμίζει τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου με καύσιμο. Η εντολή Πούτιν οδήγησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην χονδρεμπορική Ολλανδική αγοράς φυσικού αερίου TTF – την αγορά αναφοράς για την Ευρώπη- στα 75,3 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, από 82 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στην έναρξη των συναλλαγών.

Γιατί αυτή η υποχώρηση των τιμών του αερίου στην ολλανδική αγορά TTF είναι σημαντική για το ελληνικό νοικοκυριό;

Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά αερίου έχει απομακρυνθεί από την τιμολόγηση του φυσικού αερίου βάσει των τιμών προϊόντων πετρελαίου και κατά κύριο λόγο πλέον, βασίζεται στις τιμές των προθεσμιακών προϊόντων φυσικού αερίου (παραγώγων) που εμπορεύονται στο TTF. Συνεπώς, οι τιμές των προθεσμιακών προϊόντων φυσικού αερίου του TTF, αντιπροσωπεύουν το κόστος αγοράς του φυσικού αερίου στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά.

Πιο σχηματικά, το προθεσμιακό προϊόν του TTF, αποτελεί τη βάση και για την τιμολόγηση του αερίου που προμηθεύεται ένας πάροχος από τους εισαγωγείς αερίου της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς. Ο υπολογισμός της χρέωσης ενέργειας (€/kWh) προκύπτει ως εξής: Χρέωση Ενέργειας = TTF + περιθώριο εμπορίας. Η τιμή TTF προκύπτει από τον μέσο όρο των τιμών του προθεσμιακού προϊόντος του μήνα αναφοράς.

Τιμές φωτιά

Ωστόσο, ακόμη και εάν οι διεθνείς τιμές του αερίου παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα τα 500.000 ελληνικά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο δεν αποφεύγουν να βάλουν βαριά το χέρι στην τσέπη για να θερμανθούν εφέτος.

Ένα παράδειγμα. Διαμέρισμα 80 τ.μ. στο Μαρούσι, με μέση μηνιαία κατανάλωση 500 κυβικά μέτρα και αυτόνομη θέρμανση, το Νοέμβριο του 2020 με τιμή 0,40027 ευρώ το κυβικό πλήρωσε για φυσικό αέριο 200,35 ευρώ. Τον Οκτώβριο 2021 με τιμή 0,8469 ευρώ το κυβικό, πληρώνει 423,45 ευρώ. Αύξηση 223,1 ευρώ συγκριτικά με πέρυσι, Με την έκπτωση 15% που θέσπισε η κυβέρνηση θα ελαφρυνθεί ο λογαριασμός κατά 63,5 ευρώ, ήτοι θα πληρώσει 360 ευρώ. Έτσι, η συνολική αύξηση – επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι θα περιορισθεί στο 80%.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ