Akazoo: Αυλαία στο σκάνδαλο με την ελληνική εταιρεία streaming μουσικής


Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διευθέτησε κατηγορίες κατά της Akazoo S.A., μιας ελληνικής εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο που φέρεται να είναι επιχείρηση ροής μουσικής, έναντι 38,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό συνέβη αφού η εταιρεία φέρεται να εξαπάτησε επενδυτές από δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία. Η Akazoo κυκλοφόρησε στο χρηματιστήριο μέσω μιας εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) το 2019. Η SEC πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με αξιώσεις που υπέβαλε η εταιρεία.

Τι συνέβη με την Akazoo

Σύμφωνα με την SEC, η Akazoo είπε στους επενδυτές ότι ήταν μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία ροής μουσικής επικεντρωμένη σε αναδυόμενες αγορές με πάνω από 38,2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 120 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, αλλά στην πραγματικότητα, η εταιρεία δεν είχε χρήστες που πληρώνουν και αμελητέα έσοδα. Ένας δικηγόρος του Akazoo, ο οποίος δεν παραδέχτηκε ούτε διέψευσε τα πορίσματα της SEC, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Από τα τέλη του 2020, η SEC εντείνει τον έλεγχο των SPAC, εισηγμένων εταιρειών κελύφους που χρησιμοποιούνται για να κάνουν ιδιωτικές εταιρείες δημόσιες σε μια διαδικασία που είναι μια πιο παραδοσιακή και χρονοβόρα αρχική δημόσια προσφορά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τους επενδυτές, εφάρμοσε μια σάρωση επιβολής των τραπεζών που εμπλέκονται στις συναλλαγές και δήλωσε ότι εξετάζει ρυθμιστικές αλλαγές.

“Η SEC επικεντρώνεται σθεναρά στις συναλλαγές συγχώνευσης SPAC και θα συνεχίσουμε να λογοδοτούμε τους παραβάτες σε αυτό το διάστημα”. Αυτό δήλωσε ο David Peavler, περιφερειακός διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της SEC στο Fort Worth. Η Akazoo συμφώνησε με την απόφαση τον Απρίλιο του 2021. Ο διακανονισμός, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, διατάσσει την Akazoo να αποδεσμεύσει 38,8 εκατομμύρια δολάρια από παράνομα κέρδη. Η SEC είπε ότι το σύνολο θα ικανοποιηθεί με την πληρωμή 35 εκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας σε επενδυτές και διακανονισμούς σε σχέση με πολλές ιδιωτικές ομαδικές αγωγές.

Σημειώνεται πως η Akazoo ισχυριζόταν ότι είχε τουλάχιστον 38,2 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες και 120 εκατ. δολάρια σε ετήσια έσοδα. Ωστόσο, αυτό ήταν τελείως αναληθές. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία δεν είχε συνδρομητές και τα έσοδά της ήταν αμελητέα. Εν τέλει ξεσκεπάστηκε και κλήθηκε να λογοδοτήσει ενώπιον των αμερικανικών αρχών. Το τελευταίο κεφάλαιο έκλεισε με το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ