Πλεύρης: “Όχι” σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα-Ενδεχόμενο συνδυασμού γ’ δόσης με πλήρη εμβολιασμό


Ειδικότερα, αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι “η Κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις Συνταγματικές ισορροπίες. Όπου δεν τίθεται θέμα ατομικής επιλογής, αλλά υπάρχει πραγματικά κίνδυνος της Δημόσιας Υγείας, όπως στους υγειονομικούς, εκεί βάζουμε υποχρεωτικότητα και βάζουμε και το σκληρό, αν θέλετε, μέτρο της αναστολής στην εργασία. Πηγαίνοντας στο πλαίσιο της ατομικής, πλέον, επιλογής, δηλαδή ένας άνθρωπος 80 ετών και πάνω που ο ίδιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, κατά βάση ο ίδιος κινδυνεύει”. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση, με βάση τα δεδομένα τα οποία έχει, δεν σκέφτεται την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Εάν, ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλάξουν και υπάρξουν κατηγορίες που Συνταγματικά θα είναι ανεκτό, θα το συζητήσουμε, είπε ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων, ο κ. Πλέυρης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα. “Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν τοπικά lockdown και δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν περιορισμοί, δηλαδή 00:00-06:00 να μην κυκλοφορεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί ή να μην μπορεί να πάει σε ένα μαγαζί. Μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί, αλλά θα αφορούν χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι με ανεμβολίαστους”, είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον προσέθεσε ότι στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους, ενώ στους εξωτερικούς χώρους θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα περί τεστ.

Αναφορικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, ο υπουργός διευκρίνισε πως “η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αναφέρει- και εκεί δεν υπάρχει καμία διαφωνία- ότι εκεί που έχουμε αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, προφανώς οι ελευθερίες πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν και να κινδυνεύσουν. Δεν πρόκειται για μέτρο τιμωρητικό για τους ανεμβολίαστους. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι πλέον τα περιοριστικά μέτρα είναι για την προστασία των ανεμβολίαστων”.

Πλεύρης για Πίεση στο ΕΣΥ και συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές: Δεν επιτάσσουμε τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά συνεργαζόμαστε

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η ανησυχητική αύξηση των νοσηλίων, η διαφορά στο ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων και η πίεση τις ΜΕΘ, ειδικότερα σε κάποιες περιοχές, όπως στη Β. Ελλάδα, οδήγησε στη λλήψη μέτρων για την ενίσχυση των κλινών στο σύστημα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ και προσέθεσε “προσπαθούμε να διατηρούμε την ισορροπία μεταξύ covid και non covid περιστατικών σε αντίθεση με πέρυσι. Στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τον Βόλο έχουμε πάρει κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές για Covid και non Covid περιστατικά. Θα τις αυξήσουμε και κάποια νοσοκομεία ενδεχομένως γίνουν μόνο για περιστατικά Covid”.

“Δεν επιτάσσουμε τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά συνεργαζόμαστε”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε πως εάν χρειαστεί, η Κυβέρνηση θα επιτάξει ιδιωτικές κλινικές και γιατρούς. “Εμείς δίνουμε κίνητρα στους γιατρούς να μπουν στο σύστημα. Αν χρειαστεί, έχουμε έτοιμο το σχέδιο. Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός”, εξήγησε.

Για την αναμνηστική (τρίτη δόση) του εμβολίου κατά της Covid

O κ. Πλεύρης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα και σημασία της τρίτης δόσης. Όπως είπε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Υπουργοί Υγείας συζητούν το κατά πόσο θα πρέπει να συνδυαστεί η τρίτη δόση με τον πλήρη εμβολιασμό, κάτι που όπως είπε θα γίνει τον Δεκέμβριο. “Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο είναι αναμνηστική μεν η δόση, όπως την λέμε, δεν είναι υποχρεωτική, αλλά είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι ενισχύει πολύ σημαντικά τον οργανισμό, ειδικά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πλεύρης: Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για άνω των 50 και θα επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες

Ήδη γύρω στους 350.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει χρήση της υπηρεσίας, ανέφερε ο υπουργός και προσέθεσε ότι στο κομμάτι του εμβολιασμού θα γίνουν και άλλες ενέργειες σε επίπεδο καμπάνιας. Ειδικότερα, διευκρίνισε πως καθημερινά, θα δέχονται SMS όσοι δεν έχουνε εμβολιαστεί, προκειμένου να πειστούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Πλεύρης: Η Κυβέρνηση έχει φέρει τροπολογία, ώστε να φέρνει φάρμακα ακόμα κι αν βρίσκονται σε στάδιο μη τελικής έγκρισης

“Η Κυβέρνηση ήδη έχει φέρει τροπολογία, έτσι ώστε να μπορεί να φέρνει φάρμακα ακόμα και αν βρίσκονται στο στάδιο της μη τελικής έγκρισης”, είπε ο υπουργός και προσέθεσε πως αυτή τη στιγμή όσον αφορά τη θεραπεία του κορωνοϊού, έχουμε από τη μία πλευρά μονοκλωνικά που δεν έχουν πάρει τελική έγκριση και χάπια τα οποία όμως θα έχουμε από το 2022. Ως προς τα μονοκλωνικά εξήγησε πως η τελική τους έγκριση αναμένεται τον Νοέμβριο και ήδη η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.

Πλεύρης: Δεν έχει λογική να προτιμά κάποιος να περιμένει τις θεραπείες, που δεν είναι ακόμα στο στάδιο της έγκρισης και έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών από τα εμβόλια

Αναφορικά με το το ποιος θα παίρνει αυτές τις θεραπείες, ο υπουργός διευκρίνισε πως αφορούν τα πρώτα στάδια της νόσου και απευθύνονται στις ευπαθείς ομάδες, ενώ η τιμή τους ξεκινά από τα 700-800 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 2.000 ευρώ για τα μονοκλωνικά. Πρόκειται για ακριβές θεραπείες, προσέθεσε και τόνισε πως “δεν έχει λογική να προτιμά κάποιος να περιμένει τις θεραπείες, οι οποίες, από τη στιγμή που δεν είναι ακόμα στο στάδιο της έγκρισης, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών από τα εμβόλια”.

Η συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη παραχωρήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ