Καρκίνος Διατροφή: Μόρια στο έντερο που σχετίζονται με τη διατροφή συνδέεονται με κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου προστάτη

Η μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ συνδέει το μικροβίωμα του εντέρου με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη.
Οι ερευνητές της κλινικής του Κλίβελαντ έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα μόρια που σχετίζονται με τη διατροφή στο έντερο συνδέονται με επιθετικό καρκίνο του προστάτη, υποδηλώνοντας ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου. Τα ευρήματα από τη μελέτη δημοσιεύτηκαν στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Αν και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nima Sharifi, M.D., λέει ότι τα ευρήματα από την ανάλυση της ομάδας σε σχεδόν 700 ασθενείς μπορεί να έχουν κλινικές επιπτώσεις στη διάγνωση και την πρόληψη του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα ορισμένων μορίων που σχετίζονται με τη διατροφή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη», δήλωσε ο Δρ Σαρίφι, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Γεννητικών Κακοηθειών της Κλινικής του Κλίβελαντ. «Καθώς συνεχίζουμε την έρευνά μας σε αυτόν τον τομέα, ελπίζουμε ότι κάποια μέρα αυτά τα μόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώιμοι βιοδείκτες του καρκίνου του προστάτη και να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών που μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο νόσου κάνοντας αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής».

Σε αυτή τη μελέτη, ο Δρ. Sharifi και οι συνεργάτες του – συμπεριλαμβανομένου του Stanley Hazen, MD, Ph.D., και Eric Klein, MD – ανέλυσαν δεδομένα από ασθενείς που είχαν εγγραφεί στο παρελθόν στο  National Cancer Institute’s Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trial. Μελέτησαν τα βασικά επίπεδα ορισμένων διατροφικών θρεπτικών συστατικών και μεταβολιτών (υποπροϊόντα που παράγονται όταν μια ουσία διασπάται στο έντερο) που βρέθηκαν στον ορό αίματος των ασθενών πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Συνέκριναν τα επίπεδα ορού μεταξύ υγιών ασθενών και εκείνων που αργότερα έλαβαν διάγνωση καρκίνου του προστάτη και πέθαναν από τη νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα ενός μεταβολίτη που ονομάζεται φαινυλακετυλογλουταμίνη (PAGln) είχαν περίπου δύο ή τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη. Αυτός ο μεταβολίτης παράγεται όταν τα μικρόβια στο έντερο διασπούν τη φαινυλαλανίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές φυτικές και ζωικές πηγές πρωτεϊνών όπως το κρέας, τα φασόλια και η σόγια. Εκτός από την PAGln, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα δύο θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε αφθονία σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, των κρόκων αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που ονομάζονται χολίνη και βεταϊνη, συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here