Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Η μοναδική ατάκα για τα F-16 και η ανησυχία για τους S-400


Για «πολύ θετικό κλίμα» στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν έκαναν λόγο τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, με τον Λευκό Οίκο να εκφράζει σε ανακοίνωση του τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και των μέσων ενημέρωσης της γείτονας χώρας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν όχι μόνο δεν κούνησε το δάχτυλο στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι πριν τη συνάντηση, αλλά και συμφώνησαν σε περαιτέρω αύξηση των εμπορικών συναλλαγών τους.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των G20 και διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, Τούρκος αξιωματούχος τόνισε πως η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα« και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δυο τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

Βέβαια, αν παρατηρήσει κανείς τις εικόνες μέσα από το meeting room, όπου Μπάιντεν και Ερντογάν συζητήσαν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών τους, Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μόνο εγκάρδιο δεν θα χαρακτήριζε το κλίμα!

Εικόνα από το meeting room.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον Ερντογάν την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών. Χαιρέτισε δε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Αν και ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, σημείωσε και τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.

Καμιά συζήτηση για τα F-16 – Η ατάκα του Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, φαίνεται ότι έφυγε πάλι με άδεια χέρια καθώς αν και σκόπευε να συζητήσει με τον Μπάιντεν, το αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού άλλων 80 που έχει ήδη στον στόλο της η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, δεν ειπώθηκε τίποτα για αυτό το θέμα στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους.

Η μοναδική ατάκα που ακούστηκε για τα F-16 ήταν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος κατά την καθιερωμένη φωτογράφιση – πριν τη συνάντηση – όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν «σχεδιάζει η Αμερική να δώσει F-16 στην Τουρκία;», απάντησε διπλωματικά πως «σχεδιάζουμε να έχουμε μία καλή συνάντηση» (σ.σ. με τον Ερντογάν).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ