Ηπατίτιδα C: Ποια βότανα ενδέχεται να έχουν ευεργετική βοηθητική δράση στη νόσο


Η ηπατίτιδα C είναι μια ηπατική πάθηση που εμφανίζεται λόγω μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η μόλυνση προκαλεί φλεγμονή του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος. Συνήθως, ένας γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης. Ορισμένα βότανα μπορεί επίσης να ωφελήσουν την πάθηση. Όμως οι άνθρωποι θα πρέπει να συζητήσουν τις επιλογές τους με έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε φυσικό φυτικό συμπλήρωμα. Η ηπατίτιδα C είναι η πιο κοινή ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με το αίμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι παγκοσμίως περίπου 58 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρόνια λοίμωξη από HCV. Ως αιματογενής λοίμωξη, το HCV ζει στο αίμα ενός ατόμου και οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τον ιό έρχονται σε επαφή με αίμα που τον περιέχει.

Αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C

Συνήθως, ένας γιατρός θα θεραπεύσει τις λοιμώξεις από HCV χρησιμοποιώντας φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της λοίμωξης, τη μείωση του ιικού φορτίου και τη θεραπεία της λοίμωξης προτού αυτή οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Εκτός από τα αντιιικά φάρμακα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βότανα για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να προστατεύσουν το συκώτι. Ενώ όμως ορισμένα βότανα μπορεί να είναι ευεργετικά, άλλα μπορεί να είναι τοξικά για το συκώτι. Μια μελέτη του 2014 σημειώνει ότι το 23% των συμμετεχόντων σε μια έρευνα χρησιμοποίησαν φυτικά προϊόντα για τη θεραπεία του HCV. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι τα φυσικά βότανα είναι πιο ασφαλή από τη συμβατική θεραπεία, πολλά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ δεν διατηρεί τα φυσικά βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής με τα ίδια πρότυπα με τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επιπλέον, ορισμένα βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα και να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Τα άτομα που ζουν με ηπατίτιδα C θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας προτού χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα φυσικών βοτάνων. Επί του παρόντος, κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν δείχνει πιθανά οφέλη για την ηπατίτιδα C. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται και οι υποστηρικτές προτείνουν ορισμένα ευεργετικά βότανα.

Βότανα υποβοηθητικά στην ηπατίτιδα C

  • Γαϊδουράγκαθο: Το γαϊδουράγκαθο, γνωστό και ως σιλυμαρίνη, είναι το πιο κοινό φυσικό φυτικό προϊόν που χρησιμοποιείται από άτομα που ζουν με ηπατική νόσο. Το βότανο μπορεί να έχει κάποια πιθανά οφέλη λόγω του υψηλού αντιοξειδωτικού του προφίλ. Ενώ ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να έχει κάποιες ιατρικές χρήσεις για ηπατική νόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι το γαϊδουράγκαθο δεν παρέχει κανένα όφελος για άτομα με λοιμώξεις από HCV. Ενώ τα στοιχεία σημειώνουν ότι οι άνθρωποι γενικά ανέχονται καλά το γαϊδουράγκαθο, μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις. Το βότανο μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2, επομένως τα άτομα που ζουν με διαβήτη θα πρέπει να χρησιμοποιούν το γαϊδουράγκαθο με προσοχή.
  • Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό που είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο. Περιέχει το δραστικό συστατικό curcumin Trusted Source, το οποίο μπορεί να έχει ισχυρές βιολογικές ιδιότητες και να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία ηπατικών παθήσεων. Μια μελέτη του 2013 δείχνει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να είναι σε θέση να αναστείλει τον HCV και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με αντιιικούς παράγοντες. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς είναι γενικά ασφαλής όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις συνιστώμενες ποσότητες.

  • Ρίζα πικραλίδας: Η πικραλίδα είναι ένα κοινό φαρμακευτικό φυτό που φύεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Μια μελέτη του 2021 που χρησιμοποιεί ζωικά μοντέλα υποδηλώνει ότι η ρίζα της πικραλίδας μπορεί να έχει ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα, καθώς υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που υποδηλώνουν τα πιθανά οφέλη για την υγεία της πικραλίδας. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση πικραλίδας σε μεγάλες ποσότητες, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση.
  • Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει μη οξειδωμένα φύλλα του κινεζικού τεϊόδεντρου Camellia sinensis. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το πράσινο τσάι για ιατρικούς σκοπούς για χιλιάδες χρόνια. Μια παλαιότερη μελέτη δείχνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να έχει ορισμένες αντι-HCV ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, τα στοιχεία της αξιόπιστης πηγής αποδίδουν περισσότερες από 100 περιπτώσεις ηπατικής βλάβης στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Επομένως, τα άτομα με HCV θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν πάρουν προϊόντα με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Θα πρέπει επίσης να διακόψουν τη χρήση τους εάν αρχίσουν να παρατηρούν συμπτώματα ηπατικών προβλημάτων, όπως κοιλιακό άλγος, σκούρα ούρα ή ίκτερο.
  • Ρίζα γλυκόριζας: Η ρίζα γλυκόριζας είναι ένα φυτικό φάρμακο που έχει μακρά ιστορία φαρμακευτικής χρήσης σε πολλούς πολιτισμούς. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται γλυκυρριζίνη Αξιόπιστη πηγή, την οποία ορισμένες έρευνες προτείνουν αξιόπιστες πηγές μπορεί να υπόσχονται ως θεραπεία για λοιμώξεις από HCV. Ενώ η ρίζα γλυκόριζας είναι γενικά ασφαλής ως συστατικό τροφής, όταν λαμβάνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα και να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ