Tips αυτοφροντίδας: Πώς να εξασκήσετε την αυτοφροντίδα και ποια τα οφέλη της στην υγεία σας


Αν και η δημοτικότητα της αυτοφροντίδας μπορεί να είναι πρόσφατη, δεν είναι μια νέα έννοια. Ούτε είναι σύνθετη, υψηλή ή αποκλειστική. Η αυτοφροντίδα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: να φροντίζεις τον εαυτό σου. Η αυτοφροντίδα είναι η πρακτική του να κάνεις συνειδητά πράγματα που διατηρούν ή βελτιώνουν την ψυχική ή σωματική σου υγεία. Αυτές τις μέρες, όταν οι άνθρωποι μιλούν για αυτοφροντίδα, γενικά μιλούν για τη συνειδητή και σκόπιμη επιλογή να κάνουν κάτι που φροντίζει εσάς και την ευημερία σας. Αυτό καλύπτει το ψυχικό και το σωματικό, και ένα καθεστώς αυτοφροντίδας θα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο που αισθάνεστε στο σώμα και στο μυαλό.

Ποια είναι τα παραδείγματα αυτοφροντίδας;

Αυτή η ερώτηση είναι λίγο πιο δύσκολο να απαντηθεί, γιατί η αυτοφροντίδα είναι διαφορετική για τον καθένα. Έχει να κάνει με τη φροντίδα του εαυτού σας ψυχικά και σωματικά, και ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Πραγματικά, οτιδήποτε κάνετε για τον εαυτό σας που κάνει τον εαυτό σας να αισθάνεται καλύτερα ή να σας φροντίζει μπορεί να θεωρηθεί αυτοφροντίδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το να φροντίζετε να χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα, μπορεί να χρειάζεται χρόνος για τον εαυτό σας όταν το χρειάζεστε, μπορεί να είναι να κάνετε ένα νέο κούρεμα. Ο όρος αυτοφροντίδα χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική κοινότητα για να αναφερθεί σε άτομα που αναλαμβάνουν τη δική τους υγεία. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από τις επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής έως τη ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση μακροπρόθεσμων συνθηκών.

10 εύκολοι τρόποι για να εξασκήσετε την αυτοφροντίδα χωρίς να ξοδέψετε χρήματα

  • Κοιμηθείτε καλά
  • Πίνετε πολύ νερό
  • Πηγαίνετε για μια γρήγορη βόλτα
  • Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο
  • Πείτε όχι σε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε
  • Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική
  • Δείτε την αγαπημένη σας ταινία
  • Φτιάξτε κάτι υγιεινό αλλά νόστιμο για δείπνο
  • Κάντε μια λίστα με πέντε ή περισσότερα πράγματα που σας αρέσουν στον εαυτό σας
  • Περάστε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα

Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα;

Η φροντίδα του εαυτού είναι ένα σημαντικό μέρος ενός υγιεινού και ευτυχισμένου τρόπου ζωής. Το να φροντίζετε τον εαυτό σας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά είναι ζωτικής σημασίας για να ελέγχετε την υγεία σας. Ζούμε όλο και πιο πολυάσχολες ζωές και μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσετε να βάζετε τον εαυτό σας πρώτο, ειδικά αν έχετε πολλές ευθύνες και άλλους ανθρώπους να φροντίσετε. Αλλά η φροντίδα του εαυτού σας θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και όσο καλύτερα αισθάνεστε, τόσο καλύτεροι θα είστε σε όλους τους τομείς της ζωής σας – από τη δουλειά μέχρι τις σχέσεις. Έχει να κάνει με τη δέσμευση να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο, έστω και για λίγο.

Ποια είναι τα οφέλη της αυτοφροντίδας;

  • Η αυτοφροντίδα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική σας υγεία: Ένα μεγάλο μέρος της αυτοφροντίδας είναι η δέσμευση να φροντίζεις το σώμα σου και να εναρμονίζεσαι περισσότερο με τις ανάγκες του. Είτε πρόκειται για το βούρτσισμα των δοντιών σας, για περισσότερη άσκηση ή για αρκετό ύπνο κάθε βράδυ, μέρος οποιουδήποτε προγράμματος αυτοφροντίδας θα πρέπει να επικεντρώνεται στη φροντίδα της σωματικής σας υγείας.
  • Η αυτοφροντίδα μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος: Το να αφιερώνετε χρόνο για χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να ακούτε μουσική ή να κάνετε γιόγκα ή διαλογισμό, είναι ένα άλλο κοινό θέμα της αυτοφροντίδας. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας κάνει να αισθάνεστε πιο χαλαροί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του στρες και του άγχους και να ανεβάσει τη διάθεσή σας.
  • Μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας: Εκτός από το να βοηθάτε να ηρεμήσετε τα νεύρα σας, το να αφιερώσετε χρόνο για να χαλαρώσετε και να φροντίσετε τον εαυτό σας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας: το να φέρεστε με καλοσύνη μπορεί να σας κάνει να κοιτάξετε τον εαυτό σας πιο ευγενικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερη αυτοεκτίμηση είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν τις αποτυχίες και είναι πιο πιθανό να επιτύχουν στόχους αυτοβελτίωσης.
  • Η αυτοφροντίδα προστατεύει την ψυχική σας υγεία: Η πραγματοποίηση αλλαγών για να δοθεί προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση προβλημάτων ψυχικής υγείας και μπορεί ακόμη και να τα αποτρέψει από το να επιδεινωθούν. Φυσικά, η αυτοφροντίδα δεν υποκαθιστά την επαγγελματική βοήθεια και δεν πρέπει να νιώθετε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τα προβλήματά σας. Εάν η ψυχική σας υγεία υποφέρει, πρέπει πάντα να μιλάτε σε κάποιον.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ