Tapenade: Πάστα ελιάς με αμύγδαλο που απογειώνει κάθε πιάτο

Το Tapenade είναι ένα άλειμμα με βάση την ελιά, κοινό στη μεσογειακή κουζίνα. Ονομάζεται αλλιώς πάστα ελιάς. Η πιο παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει μόνο λίγα συστατικά, όπως μαύρες ελιές, κάπαρη, ελαιόλαδο, αμύγδαλα και αντζούγιες που πολτοποιούνται μαζί σε μια παχιά πάστα. Αυτή η πάστα μπορεί στη συνέχεια να απλωθεί σε τοστ, να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει κρέατα ή να καταναλωθεί ως ντιπ. Το πιάτο χρονολογείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Όμως είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο σήμερα, και διατίθεται σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές.

Η αντιοξειδωτική και μονοακόρεστη περιεκτικότητα των ελιών ενισχύεται από την πολυακόρεστη περιεκτικότητα στα αμύγδαλα, δημιουργώντας ένα πολύ υγιεινό και νόστιμο άλειμμα.

Συστατικά

  • ½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών (αφαιρούνται τα κουκούτσια)
  • ¼ φλιτζάνι αμύγδαλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ή 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ή 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μαϊντανό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • Περίπου ¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες παρασκευής

Η διαδικασία παρασκευής της tapenade είναι πολύ εύκολη και ολοκληρώνετε σε ελάχιστα λεπτά. Ακολουθήστε τις οδηγίες προσεκτικά και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καταπληκτικό.

  • Τοποθετήστε τα αμύγδαλα σε μια σακούλα και σπάστε τα με ένα σφυρί ή τον πάτο μιας υγιούς κατσαρόλας.
  • Έπειτα τοποθετούμε τις ελιές, τα αμύγδαλα, τα ασκαλώνια, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το πιπέρι στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροκοπηθούν όλα. Αν δεν έχετε επεξεργαστή τροφίμων, τότε μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή ψιλοκόβοντας τα πάντα στο χέρι.
  • Προσθέστε το ελαιόλαδο σιγά σιγά και χτυπήστε να ενσωματωθεί μέχρι να έχετε τη σωστή σύσταση.

Η προετοιμασία δεν ξεπερνά στο σύνολό της τα 15 λεπτά. Ως προς τις παραλλαγές, έχετε πλήρη ευελιξία. Μπορείτε να το δοκιμάσετε με όλα όσα θέλετε. Χρησιμοποιήστε αυτό το υπέροχο άλειμμα σε σάντουιτς, ως ντιπ ή πάνω από κοτόπουλο ή μπριζόλα. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα από αυτή την πάστα ελιάς προσθέτει ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο και το απογειώνει πραγματικά για μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here