Φασολάδα πηλιορείτικη με λουκάνικο

Εχει όλα τα απαραίτητα για μια πλούσια χειμωνιάτικη φασόλαδα. Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν τα ντόπια λουκάνικα.

Υλικά
500 γρ. φασόλια μικρά, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό
1 φύλλο δάφνης
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
120 γρ. πελτές ντομάτας
1 μικρή καυτερή πιπεριά αποξηραμένη, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές μας στα καυτερά)
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3 μικρά κλωνάρια σέλλερι (χωρίς τα φύλλα), κομμένα λεπτές ροδέλες
4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 χωριάτικα πηλιορείτικα λουκάνικα, από χοιρινό (περίπου 200 γρ. το καθένα), κομμένα σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ.

Διαδικασία
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα σκεπάζει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό. (Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για πιο εύπεπτα φασόλια.)

Ξαναβάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και βράζουμε με περίπου 1½ λίτρο νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε τη δάφνη, το κρεμμύδι, τον πελτέ, την καυτερή πιπεριά και το πράσο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια. Ρίχνουμε το καρότο, το σέλερι, 40 ml από το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και σκορπίζουμε τον μαϊντανό.

Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε στη φασολάδα και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τη φασολάδα στα πιάτα, ρίχνουμε σε κάθε πιάτο από 1 κοφτή κουτ. σούπας από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ωμό, και σερβίρουμε.

Επιμέλεια: Χριστόφορος Πέσκιας

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here