Στο μέλλον, οι συνομιλίες ίσως συμπεριλαμβάνουν και την οσμή, εκτός από ήχο και εικόνα!


Όλα καλά με την εξέλιξη των γραφικών και την εικονική πραγματικότητα, αλλά ποτέ τίποτα δεν θα είναι απόλυτα αληθοφανές εάν δεν μπουν και οι μυρωδιές στο παιχνίδι. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, να συνομιλείτε με κάποιον που περπατά στην πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη) και να σας έρχετε το άρωμα από τα τσουρέκια του Τερκενλή. Ακούγεται λίγο τρελό το σενάριο, αλλά σύμφωνα με το NBC News ήδη πραγματοποιούνται δοκιμές στη Μαλαισία για τη δημιουργία τεχνολογίας ψηφιακής οσμής.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πρόσφατα πειράματα σε 31 εθελοντές τοποθετώντας ηλεκτρόδια στις μύτες τους. Αυτά τα ηλεκτρόδια διεγείρουν με ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα τους νευρώνες που βρίσκονται επάνω από τα ρουθούνια για να στείλουν τα κατάλληλα σήματα στον εγκέφαλο στην περιοχή που δημιουργεί την αίσθηση της οσμής. Ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ψηφιακά την αίσθηση 10 διαφορετικών οσμών, όπως φρούτα, ξύλο και μέντα. Παρόλα αυτά, δεν έχουν ακόμα τον έλεγχο για το ποια οσμή δημιουργήθηκε σε κάθε εθελοντή.

Όπως δήλωσε ο Adrian Cheok, ένα από τα μέλη της ομάδας των ερευνητών, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να εγκατασταθεί σε ειδικά γυαλιά που θα διεγείρουν εξωτερικά τους αντίστοιχους νευρώνες της μύτης, διότι δύσκολα θα έβρισκε το δρόμο του στην αγορά ένα προϊόν που απαιτεί να χώσεις ηλεκτρόδια στη μύτη σου κάθε φορά που συνομιλείς στο τηλέφωνο.

Ακραίο, αλλά ομολογουμένως, πολύ ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ