Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV μειώνει τον κίνδυνο 90%


Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή HPV μειώνει τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 90%. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα πραγματικά δεδομένα. Η Cancer Research UK χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «ιστορικά» και είπε ότι δείχνει ότι το εμβόλιο σώζει ζωές. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς και ελπίζουμε ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει την ασθένεια. Οι ερευνητές είπαν ότι η επιτυχία σήμαινε ότι όσοι εμβολιάστηκαν μπορεί να χρειαστούν πολύ λιγότερες εξετάσεις τραχήλου της μήτρας. Ας μην ξεχνάμε πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Σκοτώνει περισσότερους από 300.000 κάθε χρόνο.

Σχεδόν εννέα στους 10 θανάτους σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου υπάρχει μικρή πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ελπίδα είναι ότι ο εμβολιασμός θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες από ό,τι πλουσιότερα κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο ως μέρος των σχεδίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να πλησιάσει την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα κορίτσια προσφέρεται το εμβόλιο μεταξύ 11 και 13 ετών, ανάλογα με το πού ζουν. Το εμβόλιο προσφέρεται και σε αγόρια από το 2019. Το εμβόλιο HPV μπορεί μόνο να αποτρέψει μια λοίμωξη, δεν μπορεί να απαλλάξει τον οργανισμό από τον ιό μόλις κολληθεί. Οι ιοί είναι τόσο διαδεδομένοι που ο εμβολιασμός πρέπει να στοχεύει στα παιδιά πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργά.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet, εξέτασε τι συνέβη μετά την εισαγωγή του εμβολίου για τα κορίτσια στην Αγγλία το 2008. Αυτοί οι μαθητές είναι πλέον ενήλικες στα 20 τους. Η μελέτη έδειξε μείωση τόσο στις προκαρκινικές αναπτύξεις όσο και κατά 87% στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. “Ο αντίκτυπος ήταν τεράστιος”. Αυτό είπε ο καθηγητής Peter Sasieni, ένας από τους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου. Οι μειώσεις ήταν λιγότερο δραματικές όταν οι μεγαλύτεροι έφηβοι ανοσοποιήθηκαν ως μέρος μιας εκστρατείας catch-up. Αυτό συμβαίνει επειδή λιγότεροι μεγαλύτεροι έφηβοι αποφάσισαν να κάνουν το τρύπημα και μπορεί να ήταν ήδη σεξουαλικά ενεργοί. Συνολικά, η μελέτη υπολόγισε ότι το πρόγραμμα HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 καρκίνους και 17.200 προκαρκινικούς καρκίνους. Ο καθηγητής Sasieni είπε ότι αυτό ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Ο λόγος είναι πως όσοι εμβολιάστηκαν ήταν ακόμη νέοι για να νοσήσουν από καρκίνο, οπότε οι αριθμοί θα αυξάνονταν μόνο με τον καιρό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ