Απρόσμενη συρρίκνωση στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο


Υποχώρησε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρέασαν την παραγωγή στα εργοστάσια.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,1% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 1%, ενώ τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 3,5% (αναθεωρημένη μέτρηση).

Η βιομηχανική παραγωγή σε ετήσια βάση μειώθηκε 1% τον Σεπτέμβριο και ήταν 9,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020.

Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση και η παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων αυξήθηκε 2,1% τον Σεπτέμβριο μετά από την πτώση 18,9% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας Ifo, η αυτοκινητοβιομηχανία και η ηλεκτρική βιομηχανία της Γερμανίας έχουν τεράστια προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών. Κατά συνέπεια, η παραγωγή παγώνει – όπως συνέβη για παράδειγμα στη Skoda, η οποία ανακοίνωσε «διάλειμμα» μίας εβδομάδας σε δύο από τις μονάδες της την περασμένη Πέμπτη.

Οι εταιρείες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τους πολυπόθητους ημιαγωγούς σε επαρκείς ποσότητες. Και όσοι δεν έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, με τα οποία να τους εξασφαλίζουν, αναγκάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις να καταβάλλουν τεράστια ποσά. Η αγορά συνήθως αντιδρά στις ελλείψεις, προσπαθώντας να αυξήσει την παραγωγή. Το παράδειγμα του καινούργιου εργοστασίου ημιαγωγών της Infineon δείχνει ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ