Eco-friendly ομορφιά: Πώς να επιλέγετε προϊόντα ομορφιάς και καλλυντικά φιλικά προς το περιβάλλον


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά καλλυντικών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το μέγεθος της αγοράς αυτής της βιομηχανίας αναμένεται να αυξηθεί από 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Με αυτήν την άνοδο έρχονται ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων που αποτελούν μέρος της περιποίησης και του μακιγιάζ μας. Από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ομορφιάς, τον τρόπο με τον οποίο προέρχονται, μέχρι τη συσκευασία αυτών των προϊόντων, υπάρχουν πολλά που σχετίζονται με τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος. Είναι πολύ δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να διαβάσουν μια λίστα συστατικών και να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν το προϊόν είναι ή όχι φιλικό προς το περιβάλλον. Τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα μπορεί να είναι δύο τύπων — αυτά που περιλαμβάνουν πράσινη χημεία και αυτά που παρασκευάζονται με φυσικά συστατικά.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι είναι το επίπεδο επεξεργασίας που περνά ένα συστατικό, το οποίο καθορίζει εάν μπορεί να ταξινομηθεί ως φυσικό ή συνθετικό. Ωστόσο, λόγω έλλειψης κανονισμών, πολλές μάρκες ξεφεύγουν από την εσφαλμένη επισήμανση, για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το προϊόν περιέχει φυσικές ουσίες. Αυτό συμβαίνει συχνά με τα προϊόντα με βάση την καρύδα. Εδώ, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι ένα συστατικό είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα πιο αποτελεσματικό ή καλύτερο για το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, η πράσινη χημεία, η οποία μειώνει ή εξαλείφει τη χρήση ή την παραγωγή επικίνδυνων ουσιών στον σχεδιασμό και την κατασκευή προϊόντων ομορφιάς, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα καθώς αυτές οι συνθέσεις έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα την επιθυμητή επίδραση. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι φιλικά προς το περιβάλλον;

Επανελέγχετε τα πάντα

Ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε εάν μια επωνυμία είναι φιλική προς το περιβάλλον είναι να ελέγξετε ξανά την ακρίβεια των ισχυρισμών της στον ιστότοπό της ή στην επισήμανση. Αναζητήστε πιστοποιήσεις, όπως το Ecocert, για να καταλάβετε εάν τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από ηθικά και βιώσιμα υλικά και έχουν αναπτυχθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων επιβλαβών χημικών ουσιών. Επίσης, εστιάστε στο εάν η μάρκα συζητά τη διαδικασία κατασκευής της και εάν οι εγκαταστάσεις τους διαθέτουν πιστοποιημένους μηχανισμούς για την ασφαλή απόρριψη λυμάτων και άλλων αποβλήτων.

Μειώστε τα απόβλητα

Ένας εύκολος αλλά συχνά παραμελημένος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων ομορφιάς σας είναι να αγοράζετε μόνο ό,τι χρειάζεστε και να χρησιμοποιείτε κάθε προϊόν πριν λήξει. Αναζητήσετε επωνυμίες που διαθέτουν σύστημα επαναχρησιμοποίησης προϊόντων άδειας χρήσης και εκείνων που δεν περιέχουν πλαστικά μιας χρήσης στη συσκευασία τους. Η σημασία της αγοράς μεγαλύτερων μεγεθών για προϊόντα που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως σαμπουάν, λοσιόν και καθαριστικά σώματος, είναι μεγάλη για τη μείωση των απορριμμάτων που σχετίζονται με τις συσκευασίες.

Προσέξτε αυτούς τους γνωστούς ενόχους

  • Η οξυβενζόνη και η οκτινοξάτη βρίσκονται σε πολλά αντηλιακά και μπορούν να συμβάλουν στη λεύκανση των κοραλλιών. Αναζητήστε αντηλιακά που φέρουν την ετικέτα ασφαλή για τους υφάλους.
  • Τα parabens χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως συντηρητικά, αλλά απαγορεύονται σε ορισμένες χώρες για τη σημαντική βλάβη που προκαλούν στη θαλάσσια ζωή, όπως τα δελφίνια και οι θαλάσσιες ενυδρίδες.
  • Το Triclosan, που βρίσκεται σε σαμπουάν, καθαριστικά προσώπου και οδοντόκρεμες, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στο υδάτινο περιβάλλον.
  • Μικροσφαιρίδια σε απολεπιστικά πλυσίματα προσώπου και σώματος, καθώς και πολλά προϊόντα ομορφιάς όπως eyeliners και κραγιόν, ρυπαίνουν λίμνες και ποτάμια. Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν μικρολειαντικά, πολυπροπυλένιο και πολυαιθυλένιο.
  • Τα συνθετικά αρώματα μπορούν να γλιστρήσουν μπροστά από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και σε ποτάμια και ωκεανούς, όπου μειώνουν την ικανότητα των θαλάσσιων οργανισμών να προστατεύονται από τις επιβλαβείς τοξίνες.
  • Οι σιλικόνες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα αντιγήρανσης, μακιγιάζ και περιποίησης μαλλιών μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ