Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: 7.500 οχήματα βρίσκονται ήδη στους δρόμους της Ελλάδας μέσω του ολιστικού πλαισίου για πράσινη ανάπτυξη


Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μίλησε σήμερα σε συνέδριο που λαμβάνει χώρα στην Πάτρα, με θέμα “Ηλεκτροκίνηση και εναλλακτικές μορφές ενέργειας στην μηχανοκίνηση”.Το συνέδριο διοργανώνεται από το σωματείο Φίλων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Πάτρας (ΦΙΛΜΠΑ), σε συνεργασία με την εφημερίδα “Πελοπόννησος” και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην χώρα μας τα αποτελέσματα του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Από τα 700 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βρίσκονταν στους δρόμους της Ελλάδας 2 χρόνια πριν, πλέον υπάρχουν 7.500 και ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με τα κίνητρα που δίδονται στους κατόχους τους.

Τα οφέλη για το περιβάλλον από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Όπως πρόσθεσε ο κ. Αμυράς, οι αριθμοί θα επιταχυνθούν και θα αυξηθούν από την επόμενη χρονιά. Εξάλλου, τα οφέλη για το περιβάλλον από την κυκλοφορία των 7.500 ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι τεράστια. Έστω με αυτές τις μονάδες ηλεκτρικής μετακίνησης έχουμε ήδη εξοικονομήσει σχεδόν 11 δισεκατομμύρια γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, ο κ. Αμυράς σημείωσε ότι «μέσω του Πράσινου Ταμείου χρηματοδοτούμε τους δήμους της χώρας για να φτιάξουν τα σχέδια, τις περιοχές και τις μονάδες φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων και ήδη υπάρχουν σχεδόν 1.000 δημόσια σημεία φόρτισης, ενώ πριν από δύο χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα 80. Χωροθετούνται επίσης άμεσα 11.500 δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης, με στόχο έως το 2030 ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους να είναι ηλεκτρικό.

Ο πρώτος νόμος στην Ελλάδα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι γεγονός και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να είναι πιο υπερήφανη. Ο νόμος αυτός προσφέρει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα στους πολίτες. Έτσι λοιπόν, εάν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μπορεί να ωφεληθεί έως και 7.000 ευρώ, ένας ιδιοκτήτης ταξί θα έχει όφελος έως 10.500 ευρώ, ενώ μία εταιρία που θέλει να χρησιμοποιήσει στον επαγγελματικό της στόλο ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο θα έχει ένα όφελος 6.500 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα σαν χώρα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες 8 από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προσφέρουν ένα ολιστικό πλαίσιο για την αντικατάσταση των ρυπογόνων αυτοκινήτων παλαιότερης γενιάς με ηλεκτρικά οχήματα.

Η επιδότηση των νέων πράσινων οχημάτων συνεχίζεται, ενώ ήδη έχουν αντικατασταθεί 12.000 ηλεκτρικά ποδήλατα και 3.500 ηλεκτρικά δίκυκλα πέρα από τα 7.500 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στο τέλος της ομιλίας του, ο υφυπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες να γίνουν μέρος αυτής της αλλαγής και να υιοθετήσουν έναν πιο οικολογικό τρόπο διαβίωσης και στις μετακινήσεις.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ