Κορωνοϊός: Το γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που ίσως διπλασιάζει τον κίνδυνο ο κορωνοϊός ακόμα και να αποβεί μοιραίος, λόγω ανεπάρκειας των πνευμόνων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 15% των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής και το 60% εκείνων από τη Νότια Ασία φέρουν αυτό το γονίδιο υψηλού κινδύνου με την ονομασία LZTFL1. Είναι ο πιο σημαντικός γενετικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή Covid-19 που έχουν βρει οι ειδικοί μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Ο κορωνοϊός και τα γονίδια

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Τζέιμς Ντέιβις του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”.
Σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και νέας μοριακής τεχνολογίας για να εντοπίσουν το εν λόγω γονίδιο.

Το γονίδιο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, δεν επηρεάζει εξίσου όλους τους πληθυσμούς. Ο ατομικός κίνδυνος για όσους το έχουν στο DNA τους, επίσης ποικίλει ανάλογα με διάφορους άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα η ηλικία και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες.

Ο δρ Ντέιβις ανέφερε ότι «μολονότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γονιδίωμα μας, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο υψηλότερου κινδύνου είναι πιθανό να ωφεληθούν από τον εμβολιασμό τους».

Το συγκεκριμένο γονίδιο καθιστά τους πνεύμονες των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό. Απενεργοποιούν μάλλον ένα ζωτικό προστατευτικό μηχανισμό που συνήθως διαθέτουν τα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων. Αποτέλεσμα είναι ο ιός να μολύνει και να καταστρέφει πιο εύκολα τα κύτταρα αυτά.

Οι ερευνητές θεωρούν σημαντικό ότι το γονίδιο LZTFL1 έχει επίπτωση στους πνεύμονες, αλλά όχι στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οπότε δεν εξασθενεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μετά από εμβόλιο Covid-19. Άλλοι επιστήμονες πάντως είναι πιο επιφυλακτικοί. Τόνισαν την ανάγκη για επιβεβαίωση των νέων ευρημάτων.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here