Νέα Έρευνα: Αντικαταθλιπτικό μπορεί να αποτρέψει τη νοσηλεία και τον θάνατο σε εξωτερικούς ασθενείς με COVID-19


Νέα Έρευνα: Το αντικαταθλιπτικό φλουβοξαμίνη (Luvox) μπορεί να αποτρέψει τη νοσηλεία και τον θάνατο σε εξωτερικούς ασθενείς με COVID-19, προτείνει νέα έρευνα. Τα αποτελέσματα από την ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, πολλαπλών τοποθεσιών, φάση 3 TOGETHER δοκιμή έδειξαν ότι σε εξωτερικούς ασθενείς COVID-19 με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, οι νοσηλείες μειώθηκαν κατά 66% και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 91% σε όσους ανέχονταν τη φλουβοξαμίνη.

«Η δοκιμή μας διαπίστωσε ότι η φλουβοξαμίνη, ένα φθηνό υπάρχον φάρμακο, μειώνει την ανάγκη για προηγμένη φροντίδα ασθενειών σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου», γράφουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Gilmar Reis, MD, PhD, Research Division, Cardresearch, Belo Horizonte, Βραζιλία. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 27 Οκτωβρίου στο Lancet Global Health.

Όπως αναφέρθηκε από το Medscape Medical News τον Αύγουστο, τα δεδομένα δημοσιεύτηκαν αρχικά ως προεκτύπωση. Εναλλακτικοί Μηχανισμοί

Η φλουβοξαμίνη, ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), είναι ένα αντικαταθλιπτικό που συνήθως συνταγογραφείται για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Εκτός από τα γνωστά αποτελέσματά του στη σεροτονίνη, το φάρμακο δρα σε άλλες μοριακές οδούς για να μειώσει την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών.

Αυτοί οι εναλλακτικοί μηχανισμοί είναι εκείνοι που πιστεύεται ότι βοηθούν τους ασθενείς με COVID, δήλωσε η συν-ερευνήτρια Angela Reiersen, MD, παιδοψυχίατρος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι. Με βάση την κυτταροκαλλιέργεια και τις μελέτες σε ποντίκια που δείχνουν τα αποτελέσματα της δέσμευσης του μορίου με τον υποδοχέα sigma-1 στο ενδοπλασματικό δίκτυο, ο Reiersen σκέφτηκε να ελέγξει εάν η φλουβοξαμίνη θα μπορούσε να εμποδίσει την εξέλιξη του COVID-19 σε ασθενείς που μολύνθηκαν πρόσφατα.

Ο Reiersen και ο συνάδελφός του ψυχίατρος Eric Lenze, MD, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ηγήθηκαν της δοκιμής φάσης 2 που αρχικά πρότεινε την υπόσχεση της φλουβοξαμίνης ως φάρμακο εξωτερικών ασθενών.

Είναι επίσης συν-ερευνητές στη νέα δοκιμή προσαρμοστικής πλατφόρμας φάσης 3 που ονομάζεται TOGETHER, η οποία διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών στη Βραζιλία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για αυτήν την τελευταία μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά, συνεργάστηκαν με την ερευνητική κλινική Cardresearch στη Βραζιλία για να στρατολογήσουν μη εμβολιασμένους ενήλικες υψηλού κινδύνου εντός 7 ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης από την COVID-19. Ανέλυσαν 1497 πρόσφατα συμπτωματικούς ασθενείς με COVID-19 σε 11 κλινικές τοποθεσίες στη Βραζιλία.

Οι ασθενείς εισήλθαν στη δοκιμή μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2021 και τους ανατέθηκε να λάβουν 100 mg φλουβοξαμίνης ή εικονικού φαρμάκου δύο φορές την ημέρα για 10 ημέρες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια 28 ημερών μετά τη θεραπεία, σημειώνοντας εάν αναπτύχθηκαν επιπλοκές που απαιτούσαν νοσηλεία ή περισσότερες από 6 ώρες επείγουσας φροντίδας.

Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 119 από τους 756 ασθενείς (15,7%) επιδεινώθηκαν σε αυτόν τον βαθμό. Συγκριτικά, μόνο 79 από τους 741 (10,7%) ασθενείς που έλαβαν φλουβοξαμίνη πληρούσαν αυτά τα κύρια κριτήρια. Αυτό αντιπροσώπευε μείωση κατά 32% των νοσηλειών και των επειγουσών επισκέψεων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ