Το «παζλ» των επενδυτών της ελληνικής κτηματαγοράς


Η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην αρχή ενός καινούργιου κύκλου, όπου ταυτόχρονα οι τιμές ανεβαίνουν και οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν

Νέοι που διαθέτουν «κομπόδεμα» ή τους «προικίζουν» οι γονείς τους με μετρητά μέσω των αφορολόγητων χρηματικών γονικών παροχών, 40άρηδες που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, οικογένειες που θέλουν να μετακομίσουν σε μεγαλύτερο σπίτι, ξένοι και Ελληνες που ενδιαφέρονται για εξοχικές κατοικίες συνθέτουν το «παζλ» των αγοραστών και των επενδυτών στην αγορά ακινήτων η οποία έχει εμφανίσει ισχυρά αντισώματα απέναντι στην πανδημία.

Την περίοδο αυτή ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας κυρίως δανειολήπτες ηλικίας έως 44 ετών που διαθέτουν την ιδία συμμετοχή ύψους 20%-30% της αξίας του ακινήτου, είτε μέσω προσωπικών αποταμιεύσεων, είτε οικογενειακών αποταμιεύσεων ή/και εφάπαξ των γονέων ή/και μέσω πώλησης άλλου περιουσιακού στοιχείου.

Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού λόγω της μη φορολόγησης χρηματικής δωρεάς που λαμβάνουν από τους γονείς και παράλληλα λόγω των υψηλών ενοικίων που σε σύγκριση με τη μηνιαία δόση δανείου πολλές φορές η μηνιαία δόση υπολείπεται του ενοικίου κατά 20%-30%. Οι δανειολήπτες έως 44 ετών επιλέγουν κυρίως ακίνητα επιφάνειας από 75 τ.μ. έως 95 τ.μ., έως 160.000 ευρώ. Το μέσο στεγαστικό δάνειο υπολογίζεται στις 90.000-100.000 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις η ιδία συμμετοχή ξεπερνά το απαιτούμενο 20%-30% και αγγίζει το 40%-50% με στόχο τον μικρότερο δανεισμό και τη μικρότερη μηνιαία δόση δανείου.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που μετά την εφαρμογή της αφορολόγητης χρηματικής δωρεάς έως το ποσό των 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2021 και ενόψει της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών από την Πρωτοχρονιά αναζητούν κατοικίες, είτε για να καλύψουν τη στεγαστική ανάγκη των παιδιών τους και ιδιαίτερα αν πρόκειται για νέα ζευγάρια, είτε για να δημιουργήσουν ένα μελλοντικό εισόδημα στο παιδί τους από την εκμετάλλευση του ακινήτου ή/και να διασφαλίσουν τη στέγασή του στο μέλλον.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και για την αγορά αυτοτελών κτιρίων τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στους κεντρικούς άξονες της πρωτεύουσας με στόχο την τουριστική ανάπτυξη (boutique hotel, hostel κ.λπ.).

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εγχώριων αλλά κυρίως αλλοδαπών επενδυτών ισραηλινής καταγωγής που αναζητούν αυτοτελή κτίρια γραφειακών χώρων με στόχο την αλλαγή χρήσης και την άμεση διαρρύθμιση σε κατοικίες, με σκοπό είτε τη δημιουργία φοιτητικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, είτε τη μεσοπρόθεσμη ενοικίαση σε στελέχη εταιρειών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ