Πάει για έσοδα 12 δισ. ο τουρισμός – Οι πρωταγωνιστές του Οκτωβρίου και οι πληρότητες 


Πάνω από τα επίπεδα του 2019 βρέθηκε ο τουρισμός τον Οκτώβριο παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας

Την έκπληξη ετοιμάζεται να κάνει ο τουρισμός, καθώς και ο Οκτώβριος κινήθηκε πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εφικτή η επίτευξη του νέου αναθεωρημένου στόχου για τα έσοδα από τον τουρισμό το 2021.

Σημειώνεται πως το Μάιο, η εκτίμηση ήταν για 50% των εσόδων του 2019, δηλαδή περίπου 9 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια λόγω των περιορισμών που τέθηκαν από τον Μπόρις Τζόνσον στους βρετανούς τουρίστες, η ο πήχης χαμήλωσε στο 40% των εσόδων του 2019.

Θετικά μηνύματα

Ωστόσο η πολύ καλή πορεία του τουρισμού από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα οδηγεί στην εκτίμηση πως τα τουριστικά έσοδα είναι εφικτό να ανέλθουν πάνω από 10 δισ. ευρώ. Η μετριοπαθείς πρόβλεψη τα τοποθετεί σε ετήσια βάση στα 11 δισ. ευρώ, ενώ η αισιόδοξη πάνω από τα 12 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως τον Οκτώβριο σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη το τουριστικό ρεύμα ήταν σημαντικό, ενώ σύμφωνα με τις προκρατήσεις και τον Νοέμβριο θα υπάρχουν τουρίστες στα νησιά και μάλιστα αρκετά είναι τα ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν σε 12μηνη βάση και έχουν προγραμματίσει να κλείσουν στα μέσα Νοεμβρίου.

Παράλληλα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός της σημαντικής αύξησης της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, γεγονός που επιδρά υποστηρικτικά στο ΑΕΠ και στα έσοδα.

Οι πρωταγωνιστές

Πρωταγωνιστής για τον Οκτώβριο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία για τις απευθείας διεθνείς πτήσεις, αναδεικνύεται το Νότιο Αιγαίο, που αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τις επιδόσεις του ίδιου μήνα του 2019. Μέχρι τα μέσα του μήνα, η Ρόδος και η Κως είχαν καταγράψει ανάκαμψη άνω του 80%, η Μύκονος 64%, ενώ η Σαντορίνη, στις 17 Οκτωβρίου, είχε ήδη περισσότερες αφίξεις από όσες είχε σημειώσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2021. Μέχρι 20 Οκτωβρίου, το Νότιο Αιγαίο υποδέχθηκε περίπου 310.000 επισκέπτες, όταν η 31η Οκτωβρίου του 2019 έκλεισε με 357.608 διεθνείς αφίξεις.

Αλλά και στα μικρότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως το Καστελόριζο, οι Λειψοί και η Χάλκη, η τουριστική κίνηση της φετινής χρονιάς είναι υψηλότερη σε σχέση με το 2019. Ειδικότερα στο Καστελόριζο οι πληρότητες των ξενοδοχείων και καταλυμάτων τον Οκτώβριο ξεπέρασαν το 80%.

Και στην Κρήτη οι πληρότητες τον Οκτώβριο κινήθηκα στο 65% και υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί που θα παρατείνουν την λειτουργία τους και το Νοέμβριο. Σύμφωνα με την Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 70% των εσόδων τους, σε σχέση με το 2019.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ